Hírek

Pulitzer, az egyszemélyes forradalmár

Gajáta Fanni – Makó


169 évvel ezelőtt, április 10-én született Pulitzer József sajtómágnás Makón. Pulitzer kényszerből ment katonának, azonban onnan elutasították gyenge egészségügyi állapota miatt, majd 17 évesen került át Amerikában, ahol egy gyalogezredben szolgált. Később St. Louisban telepedett le, ahol megvette a St. Louis Dispatch nevű újságot. St. Louis után New Yorkba került. Miután megvette a New York Word című újságot, a kezei alatt a legjelentősebb újsággá nőtte ki magát.

– Pulitzer nevéhez kapcsolódik az a fajta újságírás, amikor az egyszerű emberek gondjait-bajait, illetve a pletykákat is megírják. Emellett a tényfeltáró újságírás is hozzá köthető – tudtuk meg Szikszai Zsuzsannától. – Az ő újságában jelent meg az első képregény sorozat is, a Sárga Kölyök. Illetve ő alapította meg a Sárga újságot is – tette hozzá a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója. Pulitzer Józsefet egyszemélyes forradalmárnak nevezték kollegái, miután forradalmasította és sikeressé tette az újságot.

Vasárnap délelőtt az Úri utcai, egykori szülőháza helyén lévő emléktáblát és a főtéri szoborsétányon helyezett el koszorút Czirbus Gábor alpolgármester, Kovács Sándor és Toldi János képviselők.

Szikszai Zsuzsanna elmondta, jövőre a Hírös Makaik programsorozatba a makói születésű Pulitzer is bekerül, ugyanis 2017-ben 170. születési évfordulója lesz a újságírónak. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.