Gajáta Fanni – Makó


Mindig akad valamilyen munka a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola tankertjében. A mai gyakorlaton az intézmény agrárszakos diákjai szorgoskodtak a földeken és fóliasátrakban.

– Első dolgunk az volt, hogy bejártuk a határt, felmértük, hogy az elmúlt két hétben mi változott a tankertben, ugyanis mi középvezetőknek képezzük a mezőgazdasági technikus palántákat – tudtuk meg Vári Attila gyakorlati oktatásvezetőtől. – A mezőgazdasági és műszaki gyakorlat keretén belül a mezőgazdaság alapjait sajátítják el. Ha a diákok elég türelmesek, akkor két év múlva mezőgazdasági technikusként végezhetnek.

– Azért választottam ezt az iskolát négy évvel ezelőtt, mivel otthon vannak állataink és minél jobban szeretnék besegíteni a munkákba. Leginkább az állattenyésztés érdekel – mondta kiszombori Zemanko Károly, aki agrárszakra jár a Galambba. Most végzős, de maradni szeretne technikumra. – Ma főként füvet nyírtunk, de a fákat is megnéztük, hogy hogyan állnak.

Egy-egy gyakorlat alkalmából akár 30-40 gyerek is kint lehet a tankertben. Ilyenkor a szántóföldeken gyakorolnak, fóliasátrakban dolgoznak, vagy a gyümölcsfákat gondozzák. A szakoktató szerint a gyerekek lelkesedése változó.

– A kolléganővel nemrég tárgyaltuk, hogy amikor kilencedikben idekerülnek, még nagyon nehéz velük. A harmadéveseknek és a végzősöknek már nem kell kétszer elmondani: már kiveszik az ember kezéből a szerszámot és csinálják. De idáig rögös és hosszú út vezet el.

A mezőgazdasági technikus és a mezőgazdasági gépész, gépszerelő szakmák nem csak népszerűek, hanem keresettek is. Több végzős diáknak már a vizsgájuk előtt munkát ajánlanak. Megesik, hogy a cégek sorban állnak az iskolában tanult tanulókért. A kertész és dísznövénykertész szakmánál is egyre gyakoribb ez a jelenség.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest