Gajáta Fanni – Makó


A Városépítők Társasága a makói önkormányzat segítségével hívta el Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértőt a Közéleti Klub rendezvénysorozatára. Márton Imre elmondta: megpróbálnak odafigyelni, hogy mindenféle területről érkezzenek előadók Makóra.

– Most azt gondoltuk többen is, hogy aktualitása van annak a résznek, amely a biztonságpolitikáról szól. Georg Spöttle az egyik olyan ember, aki rendkívül sok médiában szerep, ismert és elfogadott is. Ahogy hallottam, sokan adnak a véleményére is – mondta az Városépítők Társaságának elnöke.

Georg Spöttle hét évig volt a német hadsereg, a Bundeswehrnek ejtőernyőse, majd utána elvégezte a rendőrtiszti főiskolát, és az Országos Nyomozó Hivatalnál a terrorizmus elhárítással foglalkozott. Jelenleg társaságok tanácsadója, illetve egyetemi docens.

– Szakterületem az iszlám terrorizmus, tehát az iszlám, mint vallás és az ebből fakadó radikalizálódott hadsereg, a dzsihádista szervezet működése és megfigyelése – tudtuk meg a munkakörét.

Spöttle elmondta, naprakésznek kell lennie a világban zajló eseményekről: nem csak a közel-keleti, de még az afrikai helyzetekről is tudnia kell. Véleménye szerint, a magyar kormány jól cselekedett, hogy lezárta a határokat – hiszen a párizsi és a brüsszeli terrortámadás szervezői a menekültek között jutottak be Európába.

– A terrorizmus és a bevándorlás között van némi összefüggés, de nem annyira nyilvánvaló. Bevándorlás, menekültek, migráció már több évszázados dolog. De a terrorizmus viszonylag új – emelte ki a biztonságpolitikai szakértő.

– A modernkori terrorizmusról az 1970-es évektől kezdtünk beszélni. Azonban mostanra fejlődött ki ez a nagyon radikális, globális dolog. De ez ne okozzon iszlamofóbiát. Ha valaki komolyan menedéket kér, mert menekülnie kell a háborús helyzet elől, azt valamennyire segíteni kell vagy itt, vagy egy harmadik országban. Nem minden bevándorló és menekült terrorista vagy dzsihádista! – mondta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest