Korom András – Makó


Gőgös Zoltán, országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke ma délután a régi városháza mellett indított aláírásgyűjtést mintegy 20 érdeklődő részvételével, az MSZP három népszavazási kezdeményezése: az állami termőföld értékesítések megállítása, az állami cégek vezetőinek 5 milliós bérének csökkentése, illetve a legfrissebb, a vasárnapi boltbezárásró szóló törvény hatályon kívül helyezése érdekében.

Az MSZP alelnöke, valamint Varga Péter a párt megyei elnökhelyettese és Buzás Péter a szocialisták makói szervezete elnöke ezt követően mintegy 40 fős hallgatóságnak tartottak fórumot a Korona szálló Erdei termében.

Ezen Gőgös Zoltán közölte: úgy látja, hogy a Fideszt a 2018-as választásokon egy ellenzéki párt sem tudja majd egyedül legyőzni, csak ha választási koalícióba lépnek, ahogy történt ez legutóbb Salgótarjánban.

– Lejövök a pódiumról, mert onnét nagyot lehet bukni! – mondta, s azzal tényleg lelépett onnét, hogy aztán egy kézi mikrofonba beszélve utaljon arra, hogy azt szeretné a párt, ha a jelenlegi kormány oda kerülne, ahová való. – Semmi sem tart örökké! – tette hozzá. Közölte: véleménye szerint az elmúlt 25 év legnagyobb gazembersége az állami földek eladása, a bérlők ugyanis semmit sem tartottak be a bérleti szerződésből, mégis ők váltak vásárlókká. Pedig ezeken a területeken 6-700 ezer munkavállalót lehetne alkalmazni, akik ezeket a földeket művelnék. Elmondta, hogy az Európai Unió is azokat támogatja jobban, akik minél több embernek adnak munkát.

– Ha hatalomra kerülünk, minden egyes spekulánstól visszavesszük a földet, s aki nem tudja bizonyítani, hogy adózott jövedelméből vásárolta azt, hanem mondjuk cigarettacsempészetből származik a tőkéje, az a börtönbe is megy. Aki adózott jövedelemből, az pedig visszakapja a vételárt – mondta. Gőgös Zoltán szerint az állami földértékesítés megállítása azért fontos, mert, ha a szántók elfogynak, akkor az állami erdők következnek. – Sikeresen megakadályoztuk, hogy a földértékesítésből származó bevételt az állam bármilyen más dologra költhesse, mint földvásárlásra – mutatott rá a földvisszavétel lehetséges forrására.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 óta nem volt sikeres népszavazási aláírásgyűjtés, mert „a kormány és az attól függő szervezetek ezt megakadályozták”. Ez a hatalom leváltható – közölte a hallgatósággal.

Varga Péter, az MSZP megyei alelnöke szerint a kormány csak focinyelven ért, s két sárga lapot már kapott az állami földeladással és az állami cégek vezetői fizetéscsökkentésével kapcsolatos aláírásgyűjtéssel. A piros lapot pedig a vasárnapi boltbezárással kapcsolatos, ma zöld utat kapott kezdeményezéssel érdemelte ki.

Buzás Péter, a szocialisták makói elnöke csupán Török Miklós, a Demokratikus Koalíció települési képviselője egyik kérdésére reagált, amikor elmondta, hogy az MSZP és a DK az előző kampányidőszakban Makón csak azután tudott összefogni, hogy az országos helyett a helyi szervezetek vezetői ültek össze. (Török Miklós a helyhatósági kampányban Buzás Péter csapatát erősítette, a DK színeiben – a szerző.)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest