Makó

Gyarapszik a makói evangélikus közösség

Szabó Anita – Makó


– Izgalommal készültem a mai alkalomra, mert a püspök úr az első szolgálati helyemen látogatott meg. Kíváncsi volt arra, az eltelt közel két évben milyen munkát végeztem. Istennek hála, szép eredményekről számolhatok be, mert a makói közösség gyarapodásnak indult. Külön öröm számomra, hogy úgy érzem, befogadtak és jól érzem itt magam. Van feladat bőven, most fejeződött be a templomunk vizesblokkjának korszerűsítése, de komoly kihívásként áll még előttünk a temetőnk állapotának javítása is – számolt be tevékenységéről Szlaukó Orsolya evangélikus lelkész .

Farkas Éva Erzsébet és Gáncs Péter püspök.

A fejlődés tényét emelte ki Gáncs Péter elnök-püspök is beszédében.

– A városban több mint 200-an vallották evangélikusnak magukat. Örülök, hogy most 10-20 százalékuk jelen van. Egy közösség életjele is, hogy lélegzik, lüktet a szíve és tervei vannak; tehát van tavasza, mint a természetnek. A legfőbb kérdés azonban, ennek a feltámadásnak a ténye kérdő- vagy felkiáltójellel záródik számunkra. Én azt mondom, győztes Úrnak nem lehet vesztes népe, legyen így Makón is! – buzdított Gáncs Péter. Aki külön kiemelte az ősök, így a templom építtető Draskóczy Ede lelkész munkásságát, akinek unokája, a nevét viselő nyugalmazott ügyvéd, Makó díszpolgára is jelen volt az istentiszteleten. Majd külön köszöntötte a jövő generációt is, a jelenleg egyetlen evangélikus hittanost, Vizi Grétát.

Gréta, édesapjával a templomkertben.

A SZIGNUM alsós tanulója elmondta, nagyon szereti Orsi néni óráit és szívesen jár hitoktatásra. – Nem bánom, hogy én vagyok egyedül, érdekes házi feladatokat kapok, sokat rajzolok és színezek. Később azért remélem többen is leszünk – mondta.

Szerencsésnek tartja a makói evangélikus közösséget az egyik, névtelenséget kérő tagja, aki rendszeresen jár templomba. – Mindig nagyon tevékeny lelkészeink voltak, így van ez most is. Felpezsdült az élet, mióta Orsolya vezeti a gyülekezetünket. Rendkívül aktív, keresi folyamatosan a lehetőségeket a fejlődésre. Én külön örülök, hogy vasárnap zárva tartanak az üzletek, így el tudok járni az istentiszteletekre – tudtuk meg a kereskedelemben dolgozó nőtől.

Szlaukó Orsolya lelkésznő buzgó munkáját többen is elismerték; az elnök-püspökön kívül Radosné Lengyel Anna, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelője és Farkas Éva Erzsébet polgármester is. Makó első embere megköszönte, hogy az evangélikusok minden városi eseményen képviseltetik magukat, most legközelebb a Hírös Makaiak Éve programsorozat részeként tartott konferencián is.

Középen a templomépíttető unokája.

A város egyházakat érintő terveivel kapcsolatban elmondta, 2017-re az Egyházak Évét hirdetik meg gazdag programokkal, harangállítással. A négy történelmi egyházra utalva négy kiemelt hónap lesz – a február, az április, a szeptember és az október -, benne közösségi rendezvényekkel. Ennek az esztendőnek részét képezi az Igazgyöngyök Útjának kiépítése, amely egy önálló tematikus, vallástörténeti – és turisztikai, kulturális útvonal lesz a városban. A kezdeményezés a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a makói önkormányzat és a Mária Út Egyesület konzorciumában valósul meg. Az útvonal érinteni fogja az evangélikus templomot is és a jövőben része lesz a Mária-útnak, a Közép-Európában haladó nemzetközi zarándokútnak.

További képeink a galériában láthatók.