Korom András – Makó


3,9 millió forint önerőt szavazott meg a makói képviselő-testület legutóbbi ülésén ahhoz a pályázathoz, melyből, ha elnyerik az Espersit-ház irodalmi gyűjtemény felújítását szeretnék elvégezni. Az önerővel együtt összesen 38 millió 900 ezer forintos összegből az egykor József Attilát támogató, a korabeli írókkal (többek közt Móra Ferenccel, Juhász Gyulával) is kiváló kapcsolatokat tartó néhai mecénás-ügyvéd egykori háza, a József Attila Múzeumhoz tartozik, s annak a szomszédságában is áll.

A kiállítás 37 éve változatlan. Modernizálnák.

A város képviselő-testülete az emberi erőforrások minisztere által meghirdetett, a muzeális intézmények szakmai támogatását célzó Kubinyi programban pályázik.

A 37 éve látogatható irodalmi gyűjtemény megújítása azt jelentené, hogy a jelenleginél színesebb, korszerű, interaktív tárlat mutatná be az érdeklődőknek Makó két világháború közötti pezsgő irodalmi életét.

Ráadásul Badicsné Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató szerint ez az ország olyan utolsó József Attila emlékhelye, melyet még nem újítottak fel.

+++

József Jolán, a költő egyik nővére A város peremén című könyvében írja meg, hogy József Attila egy alkalommal az Espersit ház konyhájában talált spirituszt öntötte a hajára, majd azt meggyújtva próbálta felhívni magára a mecénás lánya, Espersit Caca figyelmét. Sikerült, igaz nem a szívét nyerte el, csak egy vizes törölközőt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest