HM összeállítás


A tárcavezető megerősítette: a kabinet komolyan veszi az Iszlám Állam fenyegetését, nem becsüli alá, és mindent megtesz, hogy garantálja az ország biztonságát. Bejelentette, hogy a brüsszeli robbantás egyik magyar sérültje, aki a brüsszeli magyar állandó képviselet munkatársa, elhagyhatja az intenzív osztályt, az állapota folyamatosan javul.

Lázár János tolmácsolta a kormány részvétét és együttérzését Kertész Imre halála miatt. A miniszter szerint Kertész halála a nemzet vesztesége és az író munkássága segített megérteni a 20. századot

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, pénteken ötpárti egyeztetés lesz a Belügyminisztériumban a kormány terrorellenes akciótervéről, amely alapján eszközöket kapna a rendőrség terrorcselekmények elhárításához, megakadályozásához, felderítéséhez. A Miniszterelnökség vezetője reményét fejezte ki, hogy az ellenzék támogatni fogja az akciótervet.

– Minél erősebb a bevándorlás és az iszlám nyomása, annál erősebb a terrorizmus veszélye – jelentette ki titkosszolgálati információkra hivatkozva.

Lázár János kiemelt feladatként jelölte meg a határátlépési pontokhoz érkezők szigorú ellenőrzését és a határok védelmét. Arról is szólt, hogy noha jelenleg “kvótacsend” van az unióban a terrorveszély miatt, amikor az EU-török megállapodás mechanizmussá válik, akkor a kvótákat is megpróbálják működésbe hozni. Megerősítette, ez ügyben a kormány kitart az ügyben a népszavazási kezdeményezése mellett.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy mintegy ezer önkormányzat foglalta határozatba, hogy támogatja a kormány kvótaellenes törekvéseit. Szegedre utalva ugyanakkor felvetette, hogy hány olyan település van, amely Brüsszellel tárgyal és be akarja fogadni a migránsokat.

A befagyasztott brüsszei pénzekkel kapcsolatban azt mondta, hogy az első elszámolási időszak az Európai Unióval 2017 nyaráig fog tartani, addig tisztázni kell a kérdéses pontoka. 623 milliárd a keret, amiből a hat vitás ügyet kezeli a kormány. Az aszfaltkeverő ügyben 125 milliárd forint, az Öveges Programban 2,1 milliárd forint, a regionális operatív programban 36 milliárd forint kifizetése kérdéses. Az összes ki nem fizetett összeg 201 milliárd. A miniszter szerint ha a tárgyalások végén az egész összeg jóváírását megtiltják Magyarországnak, a keretből akkor is könnyen finanszírozható. Hozzátette, az uniós források 108 százalékát kötötte le a magyar kormány.

Lázár János elmondta, hogy bár a 3200 magyar iskolából csak százban volt valós megmozdulás tegnap, ám a kormány komolyan veszi a kritikákat és tiszteletben tartja a tüntetést. De csak a tárgyalás lehet a megoldás.

Helytelennek tartja a kormány, hogy beviszik a politikát az iskolákba, ennek ellenére nem becsüli le a Tanítanék mozgalom felhívására tartott szerdai tiltakozást – mondta Lázár János, aki szerint ugyanakkor az előző napi megmozdulás kudarcba fulladt, a pedagógusok és a diákok is fontosabbnak tartják a tiltakozásnál a tárgyalást.

A földárverések csütörtökön záruló második köréről elmondta, abban összesen 47 ezer hektárnyi földet értékesítettek. A családok otthonteremtési kedvezményéről (csok) közölte, hogy eddig 24 ezren érdeklődtek az iránt, 2 ezer család pedig már meg is kapta a támogatást.

A kormány lezártnak tekinti a vasárnapi pihenőnap kérdését, a választóknak kell eldönteni, hogy kívánják-e felülvizsgáltatni azt mondta ugyanakkor jelezte: a statisztikák cáfolják a kereskedők aggodalmát, a kiskereskedelmi forgalom ugyanis folyamatosan és egyre jobban növekszik. Az emberek 3-4 százalékkal költenek többet a vasárnapi boltzár óta.

A tárcavezető szerint nem csökkent a munkahelyek száma, ellenkezőleg több ezer új munkahely jött létre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest