Hírek

Fekete Annáé a Makói Medáliák

Korom András – Makó


Fekete Anna Komáromban született, huszonöt éves mozgássérült költőnő. Érettségi után bölcsészkarra járt, majd elvégzett négy félévet az orvosin. Verseit eddig a Mozgó világban, a Magyar Naplóban, az Újnautilusban, a Szőrös kőben, a Holmiban, a Napútban és az Irodalmi Centrifugában és a Tiszatájban jelentek meg. A versírás számára kísérletezést, fegyelmet, bele- és kiszabadulást jelent.

A makói testület tegnapi zárt ülésén döntött arról, hogy a költőnő a Fiatal Írók Szövetsége által tavaly megjelentetett Oda-vissza című kötete alapján neki ítéli meg az idei Makói Medáliák elismerést.

A Makói Medáliák magyar irodalmi díjat, 2005-ben a József Attila-emlékév alkalmából alapította a makói önkormányzat, azzal a céllal, hogy támogassa az elsőkötetes költőket, ahogyan az egykor József Attilával is történt. A díjazott személyére szakmai kuratórium tesz javaslatot, amely 2010 óta Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás és Orcsik Roland feladata. Korábban Ilia Mihály, Lator László, Füzi László és Grecsó Krisztián voltak a kuratórium tagjai, Mátó Erzsébet pedig még a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatójaként a város részéről segítette a mindenkori testület munkáját, helyét most Janáky Mariann tölti be. A díj egy – Csányi Katalin szobrászművész által készített – bronzplakett és bruttó százezer forint pénzjutalomból áll. A Makói Medáliákat eddig Haraszti Ágnes, Kollár Árpád, Bálint Tamás, Varga Zoltán Tamás, Svébis Bence, Simon Márton, Deres Kornélia, Áfra János, Szőcs Petra és Antalovics Péter nyerte el.

Az elismerést – információnk szerint az idén is a Költészet napján – József Attila születésnapján, azaz április 11-én adják át.