MH


A makói múzeum állandó kiállításán, a Návay-enteriörben Damjanich tábornok özvegye, Csernovics Emília alakja szerepel. Damjanich özvegye az aradi katasztrófa után egy fél évig Földeákon a Návay-családnál, majd később Makón élt. Az osztrák hatóságok sokáig zaklatták az özvegyet, aki kézimunkák készítéséből tartotta el magát. Makó azonban, tisztelete jeléül, adómentességet biztosított számára.

Ezt a női alakot díszíti az említett főkötő eredetije, melyet még 1978-ban Felföldi László etnográfus gyűjtött Csanádalbertin. A ritka főkötő a gyűjteményünk ékes darabja. Börcsök Attila gyűjteménykezelő felelős a múzeumban kiállított és a gyűjteményben lévő tárgyak állapotáért. Az ő ötlete volt, hogy készíttessen egy másolatot, rekonstrukciót a női viseleti darabból. Így az eredetit állományvédelmi szempontnak megfelelően el tudjuk raktározni, így megtartva annak felbecsülhetetlen értékét. Börcsök Attila unokatestvérét Kurucz Pálnét kérte meg , hogy készítse el a főkötő másolatát.

Nagyon köszönjük a gondos munkát, és az eredetivel teljesen megegyező rekonstrukciót – írta portálunknak Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest