Korom András/Gajáta Fanni – Makó


Napirend előtt Weszelyné Végsheő Henriett (Fidesz-KDNP) gratulált a Móra kiállításhoz, majd kérte a makóiak támogatását egy mozgáskorlátozott játszóter létesítéséhez, melyen 3-4 millióba kerülne két játék. A Makó Város Közalapítvány számlaszámára várják az adományokat.

Czirbus Gábor alpolgármester az Erdei téri öltözőkomplexum felújításáról szólt. Elmondta: jövő hét közepére teljesen elbontják a régi öltözőt, majd alapozzák az újat, mely nyár közepére teljesen szerkezetkész lesz, azaz befejeződik az első ütem. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, a város 60 milliós támogatást adott a felújításra.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) képviselő elmondta: a város pályázott a Makó-Maroslele közti kerékpár 400 millió forint értékű megépítéséra. Közölte: Maroslele és Hódmezővásárhely is nyújt be hasonló pályázatot ezzel egy időben. Elmondta szerződést között a város a Návay-szobor visszaállításával kapcsolatban, mely az idén megvalósulhat. Az országzászló felállítására már az első polgári bálon gyűjtöttek, ezt jövő május végén felavatnák az eredeti felállításának 75. évfordulóján.

Farkas Éva Erzsébet polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: Kiss Jenő szobrászművésszel többször is egyeztettek, aki a szerződést megküldte a városnak. A polgármester bízik abban, hogy az év második felében méltó helyre helyezhetik a szoborcsoportot.

Zeitler Ádám (Jobbik) a középiskolásoknak hirdetett Návay-emlékversenyről adott tájékoztatót. Sánta Sándor (Fidesz-KDNP) azt mondta: figyelemmel kíséri, hogy az önkormányzat a helyi sajátosságoknak megfelelően osztja-e el a helyi támogatásokat. Kérte, az egyéni helyett közösségi problémákra koncentráljanak. Azt kérte, s ígéretet is kapott, hogy ne maradjanak benn szociális támogatások. Közölte: javaslatára a város április 1-től félévenként 12 ezerről 24 ezerre emeli a gyógyszertámogatásokat.

Már a polgármesteri beszámolónál érdeklődött Török Miklós (DK) képviselő arról, hogy támogatta-e a makói önkormányzat a márciusi polgári bált?

Farkas Éva Erzsébet válaszként elmondta: meghívott vendégként nyitotta meg a rendezvényt, a bérleti és egyéb díjakat pedig a szervezők állták.

Zeitler Ádám arról érdeklődött van-e valami fejlemény a levéltár elhelyezésével kapcsolatban. A polgármester elmondta: több helyszínt is megvizsgáltak, de az egyeztetések még folynak a helyi és az országos levéltár vezetőjével.

Török Miklós az alpolgármester beszámolónál azt kérdezte, Czirbus Gábor alpolgármesterként vagy Fidesz elnökként járt a hármashatárnál? Czirbus erre azt mondta alpolgármesterként. Hozzátette: amennyiben Török Miklós nem menne ki folyamatosan a testületi ülésekről, nem siklana el több elhangzott információ fölött sem. Sánta Sándor Török Miklóshoz szólva azt mondta, szerinte elképesztőek azok a magyarázatok, amelyek mentegetik a migráns-támadásokat az európaiak ellen. „A képviselő úrnak felkéne ajánlani a családját áldozatnak, ha ennyire támogatja a menekülteket” – javasolta Töröknek, aki erre azzal reagált, hogy csak arról beszélt, hogy külön kellene választani az alpolgármesteri és a Fidesz elnöki tisztséget, és ő sem szeretne illegális bevándorlókat.

Makói gyógyfürdő Kft. részvénytársasággá történő átalakulásával kapcsolatban Juhász Péter könyvvizsgáló elmondta, semmi szabálytalanságot nem talált a vizsgált dokumentumokban, így az előterjesztést elfogadásra javasolja a testületnek. A határozati javaslatot 12 igennel megszavazták.

Elfogadták Tóthné Balázs Andrea intézményvezető a Makói ENI személyes gondoskodást nyújtó ellátásokhoz kapcsolódó szakmai munkájáról és tájékoztatót a gyermekvédelmi tevékenységéről szóló beszámolóját is. A témához kapcsolódóan Sánta Sándor képviselő elismerően szólt az ENI-ben a drogproblémákról rendezett előadásokról. Weszelyné Végsheő Henriett az ENI és a nagycsaládosok közös pályázatát fogadta örömmel. Czirbus Gábor alpolgármester azt kérdezte, hogy ki dönti el, melyik bölcsődébe kerülnek a gyermekek. Tóthné Balázs Andrea válaszában elmondta, hogy a szülők választanak, ők csak akkor javasolnak másik intézményt, ha a szülők által választottban már nincs hely. Toldi János (Fidesz-KDNP)szerint a legnagyobb probléma a hajléktalanokkal van.

Az EDF-Démász beszámolóját a testület vita nélkül elfogadta. A közvilágítást karbantartó Sistrade Kft. beszámolójával kapcsolatban Kovács Sándor képviselő azt mondta, szeretné, ha megújulhatna a makói közvilágítás, de úgy, hogy a fényerő is növekedne. A tavalyi 592 hiba után hány forint kötbért kapott a város. Kiderült 400 ezer forintot. Hogyan lehetne az elhasználódott közvilágítást felújítani – érdeklődött a képviselő. A Sistrade képviselője közölte: a LED-es közvilágítás képes a költségeket csökkenteni, de ezekre egyelőre nincs nyitott pályázat.

A testület határozott arról, hogy beadja a Honvéd városrész megújításával kapcsolatos első 219 millió, szász százalékban támogatott pályázatot. Ebben a hátrányos helyzetűek számára valósul például tehetséggondozással, egészségfejlesztéssel, pénzügyi tanácsadással kapcsolatos szakmai programok, illetve ebből újulhatnak meg utak, járdák és önkormányzati tulajdonú leromlott épületek. ha az első pályázat sikerrel jár, akkor jöhet a második, mely 1 milliárd forintból már az építmények, közterek fejlesztését, illetve újak építését, kialakítását támogatja.

Farkas Éva Erzsébet szerint mindenféleképpen pozitív kell, hogy legyen, mivel ezért a város, az ENI és a Szeged-Csanádi egyházmegye is összefogott.

Hadik György a csíkszeredai testvérvárosi kapcsolat erősítése érdekében egy székely kaput készíttetne a városba. Elképzelés szerint egy székely mester csinálná meg a kaput, amelyet a testvérváros delegációja avatná fel.

Megszavazta a képviselő-testület az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosítását, az Állami Számvevőszék elnökének figyelemfelhívását, Csongrád Megyei Kormányhivatal javaslatait, amelyek az önkormányzat tagságával működő gazdasági társaságokkal kapcsolatban adott. Emellett megtárgyalták a Makó-Térségi Víziközmű Kft. 2015. évi beszámolóját is. Kádár József (Fidesz) arról kért tájékoztatást, hogy hogyan áll a nyomozás. Bálint-Hankóczy Beatrix jegyző elmondta, még folyamatban van és két hónappal meghosszabbították.

Elfogadták a polgármester éves béren kívüli juttatásának megállapítását is. Farkas Éva Erzsébet polgármester, aki nem szavazott: kiemelte, ezzel nem kap több fizetést.

Az ülés végén Kovács Sándor bejelentette: hamarosan elkészül a makói sportkönyv, amelynek bemutatója a városnap 0. napján lenne. Zárásul Török Miklós elárulta: 3 fával nőtt a városi faállomány. A képviselő önköltségből ültette, s megköszönte Baranyi Katalin főkertésznek az ezügyben nyújtott segítséget.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest