MH-MTI


A 2015-ös év világosan megmutatta, hogy azok a gazdasági szervezetek, országok és kormányok lehetnek sikeresek, amelyek a válságra úgy tekintenek, mint lehetőségre, amikor olyan változtatásokat lehet végrehajtani, amelyek nemcsak a túléléshez adnak erőt, hanem a válság utánra is – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, a Pesti Vigadóban rendezett Befektetői Gálán.

A cégcsoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. már tavaly bejelentette, hogy mintegy ötmilliárd forintos beruházással bővíti termelési kapacitását a Makón és Nyíregyházán, amelyhez a magyar állam 1 milliárd 50 millió forint készpénztámogatást biztosított. A beruházással 216 új munkahely jön létre Makón és Nyíregyházán, valamint Makón 4000 négyzetméterrel bővítik a termelési területet és 5000 négyzetméteres új logisztikai csarnokot alakítanak ki.

A cég fő profilja a hűtő-fűtő csőrendszerek gyártása autókba, amelyeknek dinamikusan bővült a piaca az elmúlt években, és további növekedésre számítanak. Az új modellekben egyre több a hűtést igénylő rendszer, a hibrid, elektromos autókban az akkumulátorok hűtése miatt mintegy dupla annyi hűtőrendszerre van szükség, mint a hagyományos autókban.

Szijjártó Péter köszöntője. MTI Fotó Máthé Zoltán.

A ma esti Befektetői Gálán Szijjártó Péter kiemelte elmondta leginkább a vállalatok vannak tisztában azzal, milyen horderejű és sebességű változások formálják jelenleg a világot, és azzal is, hogy 2015-ben a gazdaság és politika szereplőinek egészen új kihívásokkal kellett szembenézniük. Magyarország határozott válaszokat adott a kihívásokra, egyebek mellett kiterjesztette diplomáciai, politikai és gazdasági látószögét, valamint külgazdasági alapokra helyezte külpolitikáját, ennek eredményeként rekordokat dönthetett a magyar export. Tavaly több mint 90 milliárd euró értékben vittek ki magyar termékeket külföldre, a külkereskedelmi többlet pedig mintegy 8 milliárd euró volt – tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter, valamint Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke a gálán átadta az Év Befektetője díjakat. A hét kategóriában kiosztott elismeréssel azokat a befektetőket díjazták, amelyek tavaly új munkahelyek létrehozásával és a kis- és középvállalkozói szektor erősítésével a legnagyobb mértékben járultak hozzá a nemzetgazdaság és a magyar társadalom fejlődéséhez. A Mercedes-Benz az év legnagyobb volumenű bővítéséért, a Continental autóipari beszállító a legtöbb munkahelyet teremtő vállalatként vehette át a díjat.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke elmondta: a befektetési ügynökség tavaly 67 beruházási projektet tárgyalt végig sikeresen, ami az egy évvel korábbi értékhez képest közel 12 százalékos növekedés, vagyis minden héten legalább egy projektet, minimum 8 milliárd forint értékben hoztak Magyarországra. Ezen projektek eredményeként mintegy 12 995 új munkahely létesülhet, csaknem 21 százalékkal több, mint 2014-ben – fűzte hozzá. Kiemelte, hogy a pozitív projektekből 46 újbóli befektetés, olyan vállalatok beruházása, amelyek elégedettek a magyarországi befektetési környezettel, és ezért megtermelt profitjuk jelentős részét ismét itthon fektetik be.

A gálán résztvevő Farkas Éva Erzsébet polgármester – a promenad.hu tudósítása szerint – hangsúlyozta, hogy a makói önkormányzat eddig minden segítséget megadott, és a jövőben is megteszi, hogy ilyen nagyvolumenű cégek, mint a ContiTech le tudjanak telepedni a városban. A városvezető hangsúlyozta, hogy a cég a gazdasági fejlesztéseken túl családoknak biztosít megélhetést, és iparűzési adójával támogatást biztosít a város további fejlesztéseihez.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest