Makó

A logika makói zsenije

Albert Barbara – Makó


Gellért egyik kedvenc tantárgya a matematika, így nem esett nehezére a pályázattal járó sok munka. Bár nem a versenyek álltak a középpontban a tanulmányai során, ennek ellenére már jó pár megmérettetésen indult. Nagyon örült a sikernek, hiszen ez volt az első alkalom, hogy komolyabb eredményt ért el. Rójáné Oláh Erika matematika tanárnő rendkívül sokat segített, ezért hálával és köszönettel tartozik a támogatásáért.

– Az iskolában hagyomány, hogy aki matematika fakultációs, annak lehetősége adódik, hogy készítsen egy pályamunkát. Én a Hunyadi utcai felújítást választottam témának. A fejlesztés folyamatát mutattam be a matematika nyelvén. Például a parkolóval kapcsolatban valószínűség számítást végeztem, kiszámoltam mennyi víz szükséges a fáknak, illetve meghatároztam a téglák térfogatát. Örülök, hogy megközelíthettem a matematikát az érdekes oldaláról és nem az alapokra fektettem hangsúlyt – avatott be a matematika rejtelmeibe Gellért.

A makói fiú a pályamunkájával már az iskolában is jó helyezést ért el. A matematika tanárnője felajánlotta, ha kiegészíti, illetve jobban kidolgozza, akkor indulhat az egyetemi pályázaton. Természetesen nem hagyhatta ki ezt a nagyszerű lehetőséget, részletesen kidolgozta s szeptemberben beküldték a dolgozatot.

– Nagyon meglepett az eredmény, nem gondoltam, hogy ilyen jól sikerült. Szegeden rendezték a díjátadót az SZTE Bolyai Intézetében. Az én munkám több tudományos területet az építészetet, és a fizikát is érintette a matematika mellett. Emiatt részesülhettem az interdiszciplináris különdíjban. A kiemelt dicséretet azért kaptam, mert különösen tetszett a zsűrinek a munkám – árulta el a matekzseni.

Már csak a magyar, történelem és matematika jegyek hiányoznak az érettségi bizonyítványából. A matematikát illetően bizakodó, de a magyartól kicsit tart. Informatikából és angolból ötösre érettségizett.

– Az angol komplex TELC nyelvvizsga elsőre sikerült és ez büszkeséggel tölt el. A német tudásomat is folyamatosan fejlesztem. Úgy vélem, hogy a nyelvismeret nagyon fontos részét képezi a tanulmányoknak. Közgazdászként nehéz az érvényesülés, ezért inkább a gazdaságinformatikát jelölöm meg első helyen. Manapság a számítástechnika a hétköznapok elengedhetetlen részévé vált – mesélt Gellért a jövőt illető terveiről.

Elmondása szerint magabiztos, kitartó személyiség. Céljai érdekében bármit megtesz. Ha egyszer elkezd valamit, azt mindig befejezi.