Albert Barbara – Makó


Gellért egyik kedvenc tantárgya a matematika, így nem esett nehezére a pályázattal járó sok munka. Bár nem a versenyek álltak a középpontban a tanulmányai során, ennek ellenére már jó pár megmérettetésen indult. Nagyon örült a sikernek, hiszen ez volt az első alkalom, hogy komolyabb eredményt ért el. Rójáné Oláh Erika matematika tanárnő rendkívül sokat segített, ezért hálával és köszönettel tartozik a támogatásáért.

– Az iskolában hagyomány, hogy aki matematika fakultációs, annak lehetősége adódik, hogy készítsen egy pályamunkát. Én a Hunyadi utcai felújítást választottam témának. A fejlesztés folyamatát mutattam be a matematika nyelvén. Például a parkolóval kapcsolatban valószínűség számítást végeztem, kiszámoltam mennyi víz szükséges a fáknak, illetve meghatároztam a téglák térfogatát. Örülök, hogy megközelíthettem a matematikát az érdekes oldaláról és nem az alapokra fektettem hangsúlyt – avatott be a matematika rejtelmeibe Gellért.

A makói fiú a pályamunkájával már az iskolában is jó helyezést ért el. A matematika tanárnője felajánlotta, ha kiegészíti, illetve jobban kidolgozza, akkor indulhat az egyetemi pályázaton. Természetesen nem hagyhatta ki ezt a nagyszerű lehetőséget, részletesen kidolgozta s szeptemberben beküldték a dolgozatot.

– Nagyon meglepett az eredmény, nem gondoltam, hogy ilyen jól sikerült. Szegeden rendezték a díjátadót az SZTE Bolyai Intézetében. Az én munkám több tudományos területet az építészetet, és a fizikát is érintette a matematika mellett. Emiatt részesülhettem az interdiszciplináris különdíjban. A kiemelt dicséretet azért kaptam, mert különösen tetszett a zsűrinek a munkám – árulta el a matekzseni.

Már csak a magyar, történelem és matematika jegyek hiányoznak az érettségi bizonyítványából. A matematikát illetően bizakodó, de a magyartól kicsit tart. Informatikából és angolból ötösre érettségizett.

– Az angol komplex TELC nyelvvizsga elsőre sikerült és ez büszkeséggel tölt el. A német tudásomat is folyamatosan fejlesztem. Úgy vélem, hogy a nyelvismeret nagyon fontos részét képezi a tanulmányoknak. Közgazdászként nehéz az érvényesülés, ezért inkább a gazdaságinformatikát jelölöm meg első helyen. Manapság a számítástechnika a hétköznapok elengedhetetlen részévé vált – mesélt Gellért a jövőt illető terveiről.

Elmondása szerint magabiztos, kitartó személyiség. Céljai érdekében bármit megtesz. Ha egyszer elkezd valamit, azt mindig befejezi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest