MH


A határzár tiltott átlépésének bűntette miatt indult büntetőügyekben a bíróság 84 esetben büntetőjogi felelősséget megállapító határozatot hozott, és 11 esetben egy évi, míg 73 esetben két évi Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte a vádlottakat, további 2 esetben az iratokat az ügyésznek visszaküldte.

A bíróság döntéseit a vádlottak és védőik valamennyien tudomásul vették, így az ítéletek jogerőre emelkedtek. A vádlottak az írásba foglalt ítélet anyanyelvükre történő fordításáról lemondtak.

A vádlottak a szerb-magyar államhatáron felállított, Magyarország államhatárának rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területre a már mások által korábban megrongált kerítésen kialakított résen keresztül, továbbá a kerítés alatt átbújva, vagy a felett átmászva jöttek be jogosulatlanul Magyarország területére.

A vádlottak többségében koszovói, afgán és pakisztáni állampolgárságúnak vallották magukat, de volt, aki iraki, üzbég, algériai és iráni személyi adatokat közölt.

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra a fenti időszakban összesen 58 menekültügyi kérelem érkezett; a folyamatban lévő ügyek közül az eljárás 38 esetben hatályon kívül helyezéssel, 6 esetben elutasítással, míg 4 esetben megszüntetéssel fejeződött be.

***

A Szegedi Járásbíróság tavaly szeptember hó 15. és idén március hó 27. között összesen 2350 migráns személy ügyét bírálta el határzárral kapcsolatos bűncselekmény miatt gyorsított bírósági eljárásban, ebből 2346 személy határzár tiltott átlépésének bűntette, míg 4 személy határzár megrongálásának bűntette miatt állt bíróság előtt. A vádlottak büntetőjogi felelősségét a bíróság 2321 fő vonatkozásában állapította meg, a többiek esetében az iratok visszaküldésre kerültek az ügyésznek vagy a bíróság az eljárást megszüntette. A bíróság 2277 fővel szemben többségében egy és két év tartamú kiutasítást szabott ki, 3 főt végrehajtandó, míg 39 főt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, a további vádlottakkal szemben intézkedést, így megrovást és próbára bocsátást alkalmazott.

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon tavaly szeptember hó 15-e óta összesen 451 menekültügyi eljárás indult, melyek közül a bíróság már 373 ügyet jogerősen befejezett – közölte a Szegedi Törvényszék sajtóosztálya.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest