Hírek

Kakasütés a kiszombori húsvétolón

Gajáta Fanni – Kiszombor


A kiszombori húsvétoló már hagyománynak számít a községben, amelyet a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör szervez. A kézműveskedés mellett az ügyességi játékok is szerepet kapnak, így  kicsik nem unatkoznak.

– Ilyenkor összegyűlik a falu apraja-nagyja, de főleg az apraja – árulta el Kerekes Mónika, a kör oszlopos tagja. – Kézműveskedhetnek, illetve versmondásban, ügyességi játékokban, mint például kakasütésben vagy az íjászkodásban versenyezhetnek a kicsik.

A művelődési ház udvarán igazi állatkerti hangulat uralkodott: nyuszikat, bárányokat, kecskéket, pónikat és vadászgörényt is simogathattak a bátrabbak.

Baranyi Csaba három alpesi kecskegidával érkezett a kiszombori húsvétolóra. Nem először jött rá el, szinte rendszeres résztvevője. Csaba főképp kecsketenyészettel foglalkozik – a falusi vendéglátás mellett.

– Az alpesi kecskék nem őshonosak Magyarországon, az Alpok oldalon tenyésztették ki azokat onnan kerültek át hozzánk – árulta el a tenyésztő. – Főképp a teje miatt tartom, mivel annak az íze kellemesebb és nem olyan kecskeízű, mint az őshonos fajtájáék. Illetve jobban tartható falkában.

A 10 éves Márton Leventét a művelődési házban kézműveskedett. Maca óvónénivel készített nyuszikat.

– Lehet csinálni csipeszből, kanálból és gurigákból is nyuszikat. Ha kész vagyok vele, kirakom a szobámba – árulta el Levi. A holnapi locsolkodásról is kérdeztük a fiút. – Nem csak a lánytesómat fogom meglocsolni hétfőn, hanem még sok helyen várnak rám. Tavaly egyedül voltam oda, idén pedig valószínű apával megyek.