Makó

Tojásfát állítottak a múzeum udvarán


Oláh Nóra – Makó


A különleges, térbe forgatott vízszintes elemekből álló kompozíció ötletgazdája és tervezője Karsai Ildikó makói grafikusművés, aki a Németországból indult, nálunk még újszerűnek számító szokást, a tojásfa állítást igyekezett egy kicsit másképpen, sajátos értelmezésben megvalósítani.

Az általa megálmodott szaténfényű, aranyszínre festett „fa” maga is egy óriási tojást formáz; „ágain” falapokból kivágott, festett tojások himbálóznak – a húsvétváró hagyománynak megfelelően. A város tojásfája tavaly tavasszal a főteret díszítette, az idén pedig a József Attila Múzeum udvarán állították fel. A térplasztikát takaros fehér kerítés, és 12 bárány fogja közre (utóbbi a krisztusi szimbólumra, illetve az apostolok számára utal).

A fából faragott bárányok érdekessége, hogy makói iskolás diákok festették meg őket tavaly – mindegyik figura szinte külön karakterjegyeket visel. A tojások díszítése szintén makói, illetve térségi gyerekek keze munkáját dicséri: a pirosra, sárgára és zöldre alapozott formákból ők varázsoltak „hímeseket”, fehér festékkel. A kész művek némi lakk segítségével váltak időjárásállóvá.

Az impozáns építmény végső formájában még egy kis „virágoskerttel” is kiegészül húsvét szombatjára…

További képeink a tojásfáról és felállításáról a galériában láthatók.