Hírek

Egyelőre nem lesz pénzautomata Maroslelén

Korom András – Maroslele


Nem tárgyalt a maroslelei képviselő-testület legutóbbi ülésén arról, ad-e támogatást egy bankautomata a faluban történő felállításához.

A község lakói közül sokan rendelkeznek bankkártyával, de azzal helyben nem tudnak készpénzt felvenni, csak vásárlásra használhatják a faluban, ám egy néhány helyen itt is csak egy bizonyos összeg felett. Aki szeretné kivenni a pénzét a számlájáról az takarékban, az ugyan megteheti, igaz néha órákig tartó sorban állás után, ráadásul a pénztári kifizetésért borsos díjat kérnek. Ha ezt bankautomatánál tehetnék, nem csak a sorban állás rövidülne, de havonta kétszer azt díjmentesen is tehetnék meg. Ha a leleieknek a hétvégén kell készpénz, akkor pedig valamelyik szomszédos városba kell utazniuk, hogy ATM-et, azaz bankjegyautomatát találjanak.

Maroslelén csak a Pillér Takarékszövetkezetnek működik fiókja. A község vezetése ezért tárgyalt a pénzintézettel egy pénzkiadó automata telepítéséről.. Mint azt a legutóbbi Lázár János országgyűlési képviselővel közösen tartott lakossági fórumon Martonosi György polgármester elmondta a Pillér akkor vállalta volna a berendezés telepítését, ha a költségeket 2,7 milliós részét az önkormányzat állja. Ezt az összeget a település 5 év alatt folyósította volna támogatásként.

Minderről azonban a képviselő-testület legutóbbi ülésen nem tárgyalt, ugyanis Lázár János azt ígérte, utánanéz, tud-e segíteni abban, hogy kedvezőbb feltételekkel is ATM automatához jusson a falu. A térség országgyűlési képviselője szerint azt tartaná ideális megoldásnak, ha a takarékszövetkezetek szolgáltatásait a postahivatalokban lehetne igénybe venni. Ugyanis posta a kisebb településeken is működik.