Makó

2017-re megépülhet a Makó-Maroslele kerékpárút


Korom András – Makó


Elhangzott, hogy a kerékpárút terveivel kapcsolatban még folynak az egyeztetések, azaz a pontos nyomvonala még nem ismert. Az azonban biztos, hogy a Maroslelét Makóval összekötő szakasz az Ardics és a Czuczor utcák érintésével a Szép utcánál csatlakozik a már meglévő makói bicikliút hálózathoz. A Fenntartható közlekedésfejlesztés című pályázat egyébként 100 százalékban TOP-os támogatású, azaz a kerékpárút építéshez nem kell Makónak vagy Maroslelének önerőt biztosítania.

Kerékpárosok a Czuczor és Szép utca sarkán.

Czirbus Gábor hangsúlyozta, nem csak a két település biztonságos kerékpáros összeköttetését jelenti majd az út, de abban turisztikai lehetőségek is rejlenek, hiszen tudomása szerint Vásárhely is pályázik a Maroslelét Vásárhellyel összekötő szakasz folytatására. Ha a két rész elkészül, Makóról akár Mártélyig is biztonságosan lehet elkerekezni.

Mint arról már korábban beszámoltunk Makó, Maroslele és Hódmezővásárhely polgármesterei már közös szándéknyilatkozatot írtak alá a kerékpárút építéssel kapcsolatban, támogatva Lázár János, a térség országgyűlési képviselője ezzel kapcsolatos korábbi javaslatát.

A 400 milliós költség nem csak az úttest megépítését, de nyitott és zárt kerékpártárolókat, és többek közt egy csatornán átvezető hidat is fedezne – tette hozzá Kovács Sándor települési képviselő.

A Makó-Maroslele közti szakasz a tervek szerint 2017-ben készülne el, a város bízik abban, hogy a makói pályázatot egy-két hónapon belül elbírálják.