Hírek

Apátfalvi házomlás: őrölgetnek a hivatalok


Korom András – Apátfalva


Mint azt megírtuk a szomszédos lakatlan és romos ház fala még a nemzeti ünnep előtt dőlt Károlyi Sándor, az apátfalvi nemzetiségi önkormányzat elnöke Csokonai utcai házának kertjére. Szerencsére ott éppen akkor senki sem tartózkodott, így „csak” a szőlőlugasa került az omladék alá. A helyi jegyző a bejelentésre kiszállt, megállapította, hogy a félig ledőlt ház másik fala is életveszélyes, így azt lebontatta, illetve egy traktorra szerelt kanál segítségével az udvarra omlott házfal maradványait egy dombba kapartatta. Más azonban az ügyben nem történt, a zömében vályogfal maradványai ott maradtak. Károlyi Sándor Lázár János országgyűlési képviselő és Szekeres Ferenc polgármester múlt pénteki apátfalvi fórumán az egyik hozzászólóként elmondta, hogy mi történt a kertjével, s arról érdeklődött, hogy az omladékot hová lehetne elszállítani, lévén a faluban nincs azt befogadó tároló. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor felhívta a helyi jegyző és a polgármester figyelmét, hogy vizsgálják meg, hogyan lehetne az ügyet megoldani, illetve a romos házat lebontani.

Az ügyintézés azonban csak azután kezdett felpörögni, hogy megkérdeztük előbb Szénási Hanna apátfalvi, majd Bálint-Hankóczy Beatrix makói jegyzőt. Az utóbbitól tudtuk meg, hogy nem Makó, hanem a vásárhelyi járási hivatal építésügyi osztálya illetékes az ügyben. Ezt követően tettük fel kérdéseinket Szegény Judit Évának, a vásárhelyi járási hivatal helyettes vezetőjének. Válaszából kiderült, hogy a falomlásról portálunktól értesült, azaz nem volt elegendő, hogy Károlyi Sándor – igaz csak szóban – azt jelezte az apátfalvi önkormányzatnak, majd érthetően elmondta a fórumon is. Az apátfalvi jegyző azonnali intézkedést után az apátfalvi önkormányzat hivatalból már nem értesítette az illetékes építésügyi osztályt. Azaz az ügy elakadt. Eddig.

– A Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Építésügyi Osztályára az Ön megkeresését megelőzően bejelentés nem érkezett, így eljárás sem volt folyamatban. Az említett lakossági fórumon a Makói Járási Hivatal vezetője részt vett, akivel egyeztettem, és úgy tájékoztatott, hogy irányába sem tettek ilyen tárgyú bejelentést. Építésügyi kollégáim felvették a kapcsolatot az Ön jelzése alapján Apátfalva jegyzőjével, aki indítványozni fogja az építésügyi eljárás megindítását, előzetesen azonban még a tényállás tisztázása körében Makó jegyzőjével is egyeztet, annak alátámasztása érdekében, hogy korábban volt-e az ingatlannal kapcsolatos építésügyi eljárás folyamatban a jegyző előtt. Amennyiben 2013. január 1. előtt a makói általános építésügyi hatóságnál nem volt eljárás az ingatlan vonatkozásában, akkor a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal, mint elsőfokú építésfelügyeleti hatóság jár el jókarbantartási kötelezési eljárás keretében, melyet az apátfalvi jegyzőtől kapott iratok alapján megindítunk – válaszolta kérdésünkre Szegény Judit Éva a Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatala hivatalvezető-helyettese.