Makó

Visszabontásra érkeztek a makói inkubátorházhoz


Gajáta Fanni – Makó


Munkagépekkel érkeztek a Makói Iparparkhoz a károsult alvállalkozók megbízásából a Likvid Kontroll Kft. Mint kiderült: a 200 millió forintos uniós beruházásból épült F House Kft. Inkubátorház fővállalkozója nem fizetett ki több alvállalkozót sem. Az épületet 2015 nyarán Tápai Péter a már megszűnt Megyei Intézményfenntartó Központ egykori vezetőjéhez és a Fontana Takarékszövetkezethez köthető ingatlanhasznosító cég vette meg.

Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője elmondta, azokat a térköveket és az egyéb építési anyagokat szeretnék elszállíttatni, amelyek a megbízójának a tulajdona.

– Ezen felül fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy feltételezhetően egy ingatlan-panama kezd kibontakozni. Egy befektetői kör párszáz ezer forintért megvásárol 200 milliós, illetve Szegeden 150 milliós uniós beruházásból megvalósult épületeket, majd azokat többszörös haszonnal próbálja tovább értékesíteni és hasznosítani – tette hozzá az ügyvezető, akitől megtudtuk, hogy Makón 15 – ebből négy helyi -, alvállalkozónak körülbelül 70 millió forintos követelése van.

– Most azért vagyunk itt, mert az egyik megbízóm számlával és szerződéssel igazolható módon, 10 millió forint értékben térköve van lerakva. Az épület körül lerakott térkövek és azok raklapjait az ügyfelem saját költségein szállította ide. Ezek az ő tulajdonát képezik, ezért szeretnék elszállítani – mondta Szabó Bálint.

Jelenleg a Szegedi Rendőrfőkapitányság a fő- és alvállalkozók feljelentése nyomán csalás, költségvetési csalás, illetve sikkasztás megalapozott gyanúja miatt nyomoz. Emellett a Likvid Kontroll Kft. levélben felkereste Lázár János térségi országgyűlési képviselőt is.

– Azt kértük a miniszterelnökségtől, hogy szabálytalansági eljárást indítsanak a beruházások kapcsán. Ha van rá mód, akkor ne fizessék ki az utolsó részleteket a beruházónak, hanem inkább azokat jutassák el az alvállalkozóknak. Vagy ha erre nincs lehetőség, akkor vegyék közösségi tulajdonba, állami vagy önkormányzati hasznosításba mindkét ipari parkban található inkubátorházat.