Hírek

A Kis Bicebóca nyitotta a Móra konferenciát


Gajáta Fanni – Makó


A Bartók iskola diákjai rövid műsorával kezdődött ma délután a makói múzeumban a Móra konferencia. A tanulók a Kincskereső Kisködmön regényből a Kis Bicebóca iskolai jelentét adták elő.

A konferencián Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája is részt vett. Az írónő azokat az élményeit osztotta meg az érdeklődőkkel, amelyeket neki is meséltek. Elmondta, Móra Panka is nagyon sok jó történetet adott át az egész családnak.

– Mindig megpróbálom továbbadni az embereknek azokat a történeteket, amelyeket meséltek nekem is – mondta Andrea. – Móra Ferencről már készítettem dokumentumfilmet is és könyvet is írtam.

– Móra Ferenc tiszteletbeli makói volt, hiszen nagyon sok időt töltött itt. Nagyon szerette Makót, mivel szoros barátság kötötte Diósszilágyi Sámuelhez, illetve egy szép szerelem fűzte az orvos feleségéhez, Dybisevski Annához is. Egy kicsit erről is fogok beszélni ma délután – tette hozzá az írónő.

A konferencián nem csak előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők és a tanárok, hanem tárlatvezetésen is részt vehettek a szegedi Móra Ferenc Múzeum alkalmazottai vezetésével.

– Ezzel kedvet csinálhatunk azoknak a pedagógusok számára, akik másfél-két hét alatt még nem hozták el a tanulóit – mondta Rostás Mónika, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa és a Móra Mesebirodalom koordinátora.