Hírek

Elvis is énekelt a zenedében


Korom András – Vásárhely


Ma délelőtt 300 diák, majd este mintegy negyven felnőtt és gyerek alakult át koncertközönséggé, majd énekelte együtt a zenekarral többek közt az Illés Az utcán vagy az Omega petróleum lámpa, a Beatles A hard days night illetve a Rolling Stones Satisfaction című slágereit.

Abebe Dániel (Bebe) – ének, Bordás József – dob, Balogh Roland – gitár, Balogh Zoltán – zongora, valamint Varga Angéla és Fonyo Sebastián – táncművészek vezették végig a közönséget a könnyűzene történetét az 1910-es évektől, azaz a swingtől napjainkig.

A kis zenetörténet élményszerűen vezette végig, nagy lépésekben a szórakoztatózene gyökereit, rávilágítva annak csomópontjaira, emblematikus zenészeire, együtteseire külföldön és hazánkban. Azzal, hogy nálunk az egyes műfajok a kezdeti időkben mintegy évtizedes késéssel honosodtak meg. De az is kiderült, hogy a könnyű és a népzenét összeházasító világzene sem mostanában vált önálló műfajjá.

Rávilágítottak a popzene amerikai és angol párviadalára, a latin-amerikai ritmusok, a magyar és (angolszász) népzene hatásaira, a Kodály és Bartók könnyűzenei hatására. És bemutatták, hogyan hatott a népzene Szörényi, Bródy vagy éppen Presser Gábor (és zenekaraik) munkásságára.