Hírek

Rossz lista alapján küldtek fizetési felszólításokat


Korom András – Maroslele


Ismét csak az egyszerű fogyasztók szívnak a Makó Térségi Viziközmű Kft. vagy a Makó Térsége Szennyvízcsatornázási Társulás vagy a bekötést végző slendiránsága miatt. Maroslelén ugyanis 112 olyan ingatlantulajdonos kapott felszólító levelet az ügyben eljáró helyi önkormányzattól, aki az Alföldvíz által megörökölt nyilvántartás szerint nem kötötte rá az ingatlanát a már működő szennyvíz hálózatra, melyhez egyébként köteles csatlakozni.

Volt olyan, akinél a szolgáltató 600 ezer forint talajterhelési díjat állapított meg.

Az ügy napirendre került Lázár János és Martonosi György tegnap esti, a faluházban rendezett lakossági fórumán is. Martonosi György azt mondta, hogy aki ilyen levelet kapott, de igazolni tudja, hogy rákötött csatornára, annak nem kell környezetterhelési díjat fizetnie. A bekötéssel kapcsolatos dokumentumot a községházán kell bemutatni, a helyi önkormányzat a reklamációk alapján intézkedik a szolgáltatónál.

Martonosi György azonban hozzátette, hogy aki nem kötött rá, annak ki kell fizetnie a megjelölt összeget.

Arról több – más településen is élő – panaszostól is hallottuk, hogy a bekötéseket végző vállalkozók a komplett munkára szerződtek, azaz arra, hogy a bekötés megtörténtét le is jelentik. Úgy látszik, hogy ez néhány esetben azonban nem történt meg. Olyan esetről is tudunk Makón, hogy csak kerti csappal rendelkező ház a nyilvántartás szerin fürdőszobás csatornázott ingatlanként szerepelt az Alföldvíz által megörökölt dokumentumokban.

Meg is kérdeztük a szolgáltatót, hogy milyen adatbázis alapján értesítette a cég a lelei önkormányzatot és hogy ellenőrizték a lista hitelességét.

– Maroslele csatornázottsága közel 100 százalékos, (8 vízbekötéssel rendelkező fogyasztási helynek nincs kiépített rákötési lehetősége). A nyilvántartás szerint jelenleg a településen 1140 szennyvízcsatorna bekötővezetéket építettek ki. Idén január 19-ig (azóta nem volt újabb átvétel) 820 esetben vettek át szennyvízhálózatra való rákötést és rögzítettek a cég nyilvántartásában, így 72 százalékos a rákötési arány. A szolgáltató a törvény által kötelezetten ezeket az adatokat juttatta el az önkormányzathoz, amely kivetette az érintettekre a talajterhelési díjat. A korábbi szolgáltató adatai szerint Maroslelén közel 300 ingatlanon építettek ki előfektetett csatornát, melyek végleges rákötését vélhetően nem minden esetben jelentették be, így ezek az ingatlanok a csatornázott ingatlanok listájában nem szerepelnek. Az Alföldvíz nyilvántartásában pillanatnyilag 14 olyan ingatlan szerepel, amely a szennyvízcsatorna előzetes átvétele után nem jelentette be, így nem is vehettek át – tudtuk meg Diós Zsolttól, az Alföldvíz Zrt. PR munkatársától. Arra a kérdésünkre, hogy hogyan ellenőrizték a megkapott lista hitelességét, azonban nem kaptunk választ.