Hírek

Összetett kérdés a romák beilleszkedése


Gajáta Fanni – Makó


Hajdú Géza történészt, romológust és főiskolai tanárt kérték fel, hogy tartson előadást a roma fiatalok beilleszkedésének nehézségeiről. A szakember szerint ezt a témát elég nehéz röviden összefoglalni. Úgy gondolja a körülmények is fontos szerepet játszanak a beilleszkedésben.

– A roma gyerekek számára az iskolai nehézségek azt jelentik, hogy ha nem köti pozitív érzelmi viszony valamelyik pedagógushoz, tanárhoz, akkor abban az esetben számára nem téma a teljesítés. Az utóbbi nem attól függ, hogy muszáj, hanem attól, mert akit szeret, azt kérte – tudtuk meg Hajdú Gézától. Hozzátette, hogy az előítéletek kétoldalúak lehetnek mind a tanuló és mind az iskola részéről.

– A tanároknak fel kell mérnie, hogy mit tud a gyerek. Ha nem az életkori sajátosságoknak, tudásszintnek megfelelően tanítanak, akkor vagy túl alacsonyszintű lesz az oktatás és akkor a diákot nem érdekli. Viszont ha túl magas szintű, akkor nem érti meg – mondta a romológus.

A Cigányság Világnapja alkalmából tartott előadáson Mezei József is fellépett. A fiatal zenész jelenleg a Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskolában tanul, de a jövőben a zenével szeretne foglalkozni.

– Három éve kezdtem hegedülni, mivel nagyapám cigányprímás volt. Azért szeretek zenélni, mert engem megnyugtat, és ki tudom adni minden érzelmemet – árulta el. Elmondása szerint az iskolatársai elfogadják őt és nem hozzák fel a származását. – Nekem roma és magyar barátaim is vannak – tette hozzá.

A Grand Hotel Gloriusban tartott konferenciát Gilingerné Ráday Krisztina, a Makói Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke és Czirbus Gábor alpolgármester nyitotta meg. Utóbbi kiemelte, az elmúlt másfél évben jó kapcsolat alakult ki a kisebbségi és a városi önkormányzat között.

– Az elnökasszonnyal szinte napi kapcsolatban állunk és folyamatosan egyeztetjük a problémákat, amelyeket a lehetőségeinkhez képest igyekszünk orvosolni – mondta az alpolgármester. Czirbus Gábor hozzátette, a Makói Cigány Kisebbségi Önkormányzat rengeteg programmal kedveskedik a különböző korosztályoknak is. Emellett szót ejtett a Honvéd városrészt érintő rehabilitációról is.