Makó

Art deco életérzésről a Gloriusban

 

Gajáta Fanni – Makó


Elfeledett stílusként jellemezte Gilinger Katalin az art decot, amely a 1920-as és 1940-es évek között élte aranykorát. A modern stílus úttörője nem csak a tengerentúlon volt népszerű, hanem az öreg kontinensen is. A Glorius Hotel épülete is ebben a stílusban épült.

– Az art deco egy kicsit ellentmond a szecessziónak, geometrizálja, korszerűbb vonalvezetéseket használ, plusz a vörös és a fekete az irányadó színe. Főleg a keleti stílusok hatottak rá, de az izmusok és a bauhaus stílus is együtt élt vele a beszélt időszakban – foglalta össze Gilinger Katalin a tudnivalókat.

– Igazából ez egy nagypolgári igényt kielégítő stílusként Európából indult, majd a II. világháború miatt áttelepült Amerikába. Ott tudott csak igazán kibontakozni, mivel megvolt hozzá a megfelelő anyagi háttér – tette hozzá az előadó.

Gilinger Katalin jelenleg lakberendezést tanít Szegeden, azonban egykoron a Bartók iskolában tanított, és 16 évig dolgozott a makói művészteleppel is. Előadásában azt art deco születéséről, életérzéséről, a stílushoz köthető táncokról, a charlestonról és a dzsesszről is beszélt.

Az estét hatfogásos vacsora zárta. A jó hangulatot a korszakhoz illő élőzene és a szesztilalmat felidéző, az asztalokra csempészett ital adta.

Az esten készült további képeink itt láthatók.