Hírek

Kórházfórum Maroslelén


Korom András – Maroslele


Kallai Árpád elmondta, tavaly közel 5 milliárd forintból újult meg a makói és vásárhelyi kórház. Az építkezés ellenére nem csökkent, hanem növekedett mind a járó- mind a fekvőbetegek száma. A munkálatok befejezése óta csökkent azon betegek száma, akik ingázni kénytelenek a két város között. Ez most leginkább azon vásárhelyi betegeket érinti, akik egynapos sebészeti beavatkozás miatt a makói kórházba kénytelenek elmenni.

A megye lakosságának egynegyedét (104 ezer 519 embert) ellátó két tagkórház további fejlesztésére is megvannak a tervek, ezek a makói kórház esetében egy új központi műtőblokk felépítését célozzák meg.

Kallai Árpád azt is elmondta, hogy május 28-án a makói főtéren rendezik meg a Richter Egészségváros programját, a támogató gyógyszergyár 2 millió forintot ad a kórház céljaira, s ezt az összeget minden egyes résztvevő után külön kipótolja. A főigazgató közölte, hogy a hasonló vásárhelyi programon összesen 5 millió forint gyűlt így össze.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna egészségfejlesztési irodavezető a makói egészségfejlesztési iroda szolgáltatásairól, illetve arról szólt, hogy tavaly Maroslelén két alkalommal is rendeztek szűrőnapot, melyeken összesen 131-en vettek részt. Kiderült 69 százalékuk elhízott, 50 százalékuk pedig magas vérnyomással küszködik. S bár a szűrőbusz is működött a kistelepülésen, a 45 fölötti közel 300 nő közül 127-en sosem vettek részt emlőszűrésen.