Hírek

Egyelőre nem lesz kerítés a magyar-román határon


MH összeállítás


Lázár János elmondta: komoly csatába száll Brüsszelben a kötelező betelepítési kvóta ellen Orbán Viktor, aki elítélte a törökországi terrorcselekményeket. Brüsszelben várhatóan döntenek az Ukrajnát érintő vízumliberalizációról, ami nagyon komoly magyar siker.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: sokan reménykednek abban, hogy az Ankarával való megállapodás csökkenti a migrációs nyomást. Lázár János szerint az ukrán vízumkönnyítés a kárpátaljaiak számára is érezhető könnyebbséget hozhat. Bízik benne, hogy Szíjjártó Péter el tudja érni, hogy a kötelező betelepítési kvóta helyett önkéntes betelepítési kvóta legyen. Ha kötelező lesz a betelepítési kvóta, akkor viszont nagy szükség lesz  – szükség esetén akár már ősszel – a népszavazásra. Lázár János szerint, amióta a Balkánon van határellenőrzés, azóta nem jönnek bevándorlók. Nem a Törökországgal való megállapodás, hanem a határok védelme állítja meg a bevándorlókat.

– Nem azért építettünk kerítést, mert szeretjük, hanem azért, hogy megvédjük a határokat – mondta, s hozzátette: sikeres a határzár építése sikeres – tette hozzá. – Anyagilag is készek vagyunk támogatni Görörgországot, hogy megfelelő ellátást nyújtson a bevándorlóknak – mondta. Szerinte a jó idő beálltával Olaszország lehet a migránsok újabb célországa.

Lázár János szerinte egyelőre nem épül kerítés a magyar-román határon, de a készültséget fenn kell tartani, mivel ha úgy alakul, akkor 10 nap alatt kész kell lennie a határzárnak. A köznevelésről, az a tanárok tüntetéséről elmondta, hogy tiszteletben tartják a demonstrálók véleményét. Ismét hozzátette azonban, hogy a korábbi rendszer gazdaságilag fenntarthatatlan volt.

– Egy rossz rendszerből egy jobbat szeretnénk létrehozni – mondta. Szerinte politikai akció zajlik, és azzal párhuzamosan egy olyan munka, mely a korábbi hibák kijavítását tűzte ki célul. Lázár szerint a Pedagógusok Szakszervezete 25 pontos javaslata közül nagyjából 20 beépülhet abba a rendeletcsomagba, amit a parlament április-májusban fogad majd el. 266 milliárd forintos béremelést kaptak a pedagógusok 2013-tól kezdve, ezért szerintem nem nekünk kellene bcsánatot kérni – szögezte le Lázár János, aki szerint mindez nem jelenti azt, hogy ne lennének hibák a jelenlegi rendszerben.

Az új uniós pályázatértékelői rendszerről azt mondta, hogy a legfontosabb az átláthatóság, ezért egy értékelői szaknévsor jön létre. Megszűnik majd a kiszervezés, magáncégek nem értékelhetnek, így csökkenhet a korrupciós kockázat. Április elejétől újabb akciót indít a kormány, mivel tovább akarja csökkenteni az állami bürokráciát. Az állampolgárok közel 2 milliárd forintot spórolhattak meg a különféle illetékek csökkenésével. Az uniós forrásokkal kapcsolatban elindul egy másfél éves vizsgálati folyamat, így lehetnek még függő kifizetések. Körülbelül 400 milliárd forintnyi elszámolási vita lehet, de a végén a felhasználási arány teljes lehet – mondta.