Hírek

A pápa kedvenc krémese a SZIGNUM-ban


Szabó Anita – Makó


„Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki” – ez az a mondat, amelyet tavaly óta a SZIGNUM minden tanulója kívülről tud, és egy Krowka tejkaramelláért szívesen elmond a tavaszi szünet előtti, rövid héten. A három tanítási nap ugyanis az ezeréves lengyel-magyar barátság jegyében zajlik ismét a makói iskolában. Jócselekedetekért sárga, fehér és piros jutalomkártyákat kaphatnak a diákok, amelyekből farkasfogas füzért állítanak össze osztályonként. A kisebbek Lolka és Bolka, Füles Mackó meséket nézhetnek a szünetekben, míg a nagyobbak lengyel filmklubon vehetnek részt és történelmi kiállítást tekinthetnek meg az intézmény folyosóin.

A programsorozat legfőbb eseményei pénteken zajlanak, és Szent II. János Pál pápa személye köré szerveződnek. A reggeli ünnepi szentmisét Zmijan Adalbert, Üllésen szolgáló, lengyel plébános atya mutatja be. A liturgia részeként, a néhai Szentatya templomban található szobránál koszorút és jócselekedet girlandokat helyeznek el a diákok. Az alkalom meghívott vendégei a szegedi tiszteletbeli lengyel konzulátus képviselője és Farkas Éva Erzsébet polgármester lesznek.

A SZIGNUM pedagógusa, Magyaros Rita M. Veronika SSND nővér értékes magángyűjteménnyel rendelkezik a szent lengyel pápáról, amelynek különleges darabjait bemutatja a diákoknak a délelőtt folyamán. Több meglepetéssel is készültek a szervezők. Brzózka Marek – aki maga is lengyel gyökerekkel rendelkezik – egy képgenerátort szerkesztett, amelynek segítségével bárki készíthet közös képet II. János Pál pápával, illetve az ebédnél mindenki fogyaszthatja a néhai egyházfő kedvenc édességét, a krémest.

A sokszínű lengyel-magyar barátság napot Herbály András lengyel betyáros fegyver egyenruha bemutatója zárja délben az iskola kisudvarán.