Makó

Süt-főz a 90 éves Ica néni

Gajáta Fanni – Makó


Sztoján Ilona 1926. március 13-án született Makón. Ica néni mindig a városban élt és dolgozott. Az egykori újvárosi elemi iskolába járt, majd nagyobb korában a szüleinek segített a hagymaföldön.

A gobelineket is saját maga készítette.

– Későn kerültem a gyermekgondozói tanfolyamra, de utána 30 évig dolgoztam makói Petőfi parki bölcsödében, majd nyugdíj után 5 és fél évet húztam le abban a kollégiumban, ahol most a szálloda van – mondta Ica néni.

Szűcs Istvánnal, a férjével 1947-ben házasodtak meg, azonban elváltak. Két fiúk született, István és Tibor. Az idős asszonynak négy unokája van – két lány és két fiú -, illetve két dédunokája is született már, akik iskoláskorúak.

Ica néni avval az almás sütivel várta a vendégeit, amelyet ő sütött.

– Érzem a súlyát a 90 évnek. Hol itt, hol ott már fájdogál – árulta el Ica néni. – Azonban mindent magam csinálok: én tartom rendben a lakást, sütök, főzök, mosok, vasalok és eljárok bevásárolni a piacra vagy boltba. Általában evvel eltelik az idő. Pihenésképpen olvasok vagy rejtvényt fejtek.

István fia is jelen volt a köszöntésen.

– Szerintem a genetikától függ a hosszú élet titka. Édesanyám 82 éves korában hunyt el, azonban édesapám 60 éves korában halt meg, de ő nagyon dohányzott. Én még itt vagyok, de hogy meddig, azt ki tudhatja.

Ica nénit Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntötte születésnapja alkalmából. A 90 éves asszony dobos tortát, egy virágcsokrot és Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelét kapta ajándékul.