Hírek

Közös képet készíthet a Szentatyával

Szabó Anita – Makó


A kéttannyelvű SZIGNUM már második alkalommal rendez lengyel-magyar napokat. A két nép barátsága legendás és történelme számos ponton összefonódik; ezt a sokszínű kapcsolatot kívánja az iskola többféle módon bemutatni. Lesz lengyel filmklub, mesenézés és történelmi bemutató is.

A pénteki alkalom középpontjában az idén Szent II. János Pál pápa személye áll. A reggeli közös szentmisét Zmijan Adalbert, lengyel származású, üllési plébános atya mutatja be, amelynek végén iskolaközösség tiszteleg a szent lengyel egyházfő szobra előtt. A diákok március eleje óta a pápa képével és idézetével díszített jócselekedet kártyákat gyűjthettek, amelyekből az ünnepségre farkasfogas fűzért készítettek.

A jutalomkártyák…

– A lapocskák színei is szimbolikusak, a sárga a pápára utal, a piros a magyar és a lengyel zászlóban is megtalálhatók, a fehér pedig mindháromban. Már több száz ilyen kártyát kiosztottunk, a belőlük készített girlandok a néhai Szentatya szobra körüli teret fogják ékesíteni. – beszélt az ötletről Brzózka Marek szobrászművész-rajztanár, aki maga is lengyel családi gyökerekkel rendelkezik.

… és a jutalomkártya füzér.

Ezen kívül lesz előadás és kiállítás Szent II. János Pál pápáról, ebédnél pedig mindenki megkóstolhatja a volt egyházfő kedvenc édességét, a krémest is. Finomságokból nem ez lesz az egyetlen; a diákok egy-egy tejkaramellát kaphatnak, ha lengyelül elmondják az ezeréves barátság mottóját és a katolikus köszönést. Természetesen a szervezők arra is törekedtek, hogy az élményeken túl maradandó ajándékkal is gazdagodjanak a résztvevők. – Öcsémmel egy képgenerátort szerkesztettünk, amelyre egy saját fotót feltöltve, bárki együtt szerepelhet a pápával. A közös fénykép utána letölthető és a lengyel nap emlékére megőrizhető – számolt be az eredeti gondolatról Brzózka Marek.

A II. Lengyel-magyar barátság nap meghívott vendégei a szegedi tiszteletbeli lengyel konzulátus képviselője és Farkas Éva Erzsébet makói polgármester lesznek.

A képgenerátor ide kattintva hozható működésbe.