Makó

Zeusz lett az állatok királya


MH színes


 

Az ötéves, Zeusz névre hallgató oroszlánt az hollandiai arnhemi Burgers’ Állatkerttől kapta a park – mondta el Révészné Petró Zsuzsa.

A múlt  szombaton érkezett hím most ismerkedik a gondozóival, a kifutójával, az oroszlánházzal és annak külső területével. Az új hely megismerése, várhatóan egy hét után engedik majd a nyírségi állatparkban élő három fiatal nőstény oroszlánhoz a későbbi szaporulat reményében.

A hímet a sörényéről könnyű felismerni, és 200 kilogramm feletti súlya is nagyobb, mint a nőstényeké, amelyek 120-185 kilósak.
Az oroszlán a tigris után a legnagyobb termetű és a legelterjedtebb nagymacskaféle. Az emlős Fekete Afrika legnagyobb részén megtalálható. A legtöbb oroszlán Közép- és Dél-Afrika országaiban, Botswanában, Angolában, Mozambikban, Zambiában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban él. Kisebb populációja Kelet- és Nyugat-Afrikában is előfordul.

A történelmi időkben Eurázsiában is éltek oroszlánok, az utolsó vadon élő állatok, az ázsiai alfaj tagjai ma csapán az Északnyugat-India területén lévő Gir-erdőben fordulnak elő.