Hírek

Petőfik a nagyvilágban


Albert Barbara – Makó

A kiállítás megnyitóján elhangzott, hogy 1848. március 15. a bátorság ünnepe. Petőfi Sándor és társai példát mutattak nekünk. E ünnepnap legfőbb üzenete: haza, bátorság, kitartás, küzdelem, összetartás.

– A József Attila Múzeum két rendezvénnyel színesíti a város programjait. Petőfi Sándor szobrairól és emléktábláiról nyílik egy fotókiállítás Talpra Magyar címmel, Tarjányi József kiskunfélegyházi születésű, de jelenleg Ausztriában élő agrármérnök alkotásai tekinthetőek meg. Néhány évvel ezelőtt jött az ihlete, hogy lefotózza s megörökítse a magyar nyelvterületen található Petőfi-szobrokat és emléktáblákat. Repertoárjában megtalálhatók a világ számos részén lévő Petőfi szobrok fotói Dél-Amerikától, Clevelandig. Mindegyiket maga fényképezte. Nagy örömünkre szolgál, hogy nekünk ajándékozta ezeket a csodálatos fotókat. Reméljük, hogy nemcsak a gyűjteményünk gyarapodott, hanem az ünnepet is gazdagítottuk – mondta a kiállításról Badicsné Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Múzeum igazgatója.

– A kiállítás legfőbb erénye az emlékezés, Petőfi alakjának felidézése – értékelte a látottakat Sipos Jenőné, a József Attila Gimnázium magyar szakos tanára. – Jelenleg abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy három évfolyamon, ugyanabban az időben Petőfit taníthatom. Az 5. osztályban épp most fejeztük be a János vitéz olvasását, 10. évfolyamon Az apostol című elbeszélő költeményt elemeztük. A felfedezés örömével találják meg az önéletrajzi motívumokat a műben, illetve a 21. század emberének szemszögéből vizsgálják Szilveszter alakját. A mai kiállítás lényege, hogy megemlékezzünk Petőfiről.