Makó

Alkottak és muzsikáltak Kiszomboron


Makó Híradó – Kiszombor


Évek óta kialakult hagyomány Kiszomboron, hogy a március 15-ét megelőző péntek délutánján különböző művészeti ágak találkozóhelyévé válik az Ady Endre Művelődési Ház.

Az előcsarnok paravánjain a két iskola rajzszakkörös, illetve képzőművészetet tanuló diákjainak rajzai, festményei és mozaikjai fogadják a belépő vendégeket. Ilyenkor a település felnőtt alkotói is bemutatkozási lehetőséget kapnak.

A szülőkkel, hozzátartozókkal megtelt nagyterem színpada pedig az előadóké. Kezdve a gitárzenekar nyitányától, egészen a nagy néptáncosok lendületes fináléjáig, garantált a sokszínűség. Sorra léptek fel a makói Magán Zeneiskola zongora, fa- és rézfúvós, hárfa tanszakos növendékei. Hol szólóban, hol diáktárssal, felkészítő tanárral együtt adták elő zenedarabjaikat. Műsorszámaik között a kisebb néptáncosok szárnybontogatásának is tanúi lehettek a nézők.

A Dózsa György Általános Iskola diákjai verssel, kedves és humoros prózákkal gazdagították a műsort. Lehetett hallani szóló- és kamaracsoportban előadott éneket, valamint az iskola kórusának repertoárjába is bepillantást kaphatott a közönség. A többnyire gitárkísérettel megszólaltatott énekek műfaji téren is változatosságot mutattak. Közismert melódiák és ritmusok – „Cup song”, „Mit ér egy hang?” – mellett a kórus vezetőjének szerzeménye, az „Alkoss és muzsikálj…” is elhangzott, amely – stílusosan – a művészet szeretetéről szól.

A művészeti képességek kibontakozásában és a produkciók megtanulásában Erdős Judit, Korell Gertrúd, Lakatosné Ficzere Judit, Nagy Zsolt, Oláh Eleonóra, Pataki Andrea, Rakonczás Pál, Rónainé Török Csilla, Kertészné Mészáros Tünde, Rácz Bernadett és Vízhányó Mária Ágnes pedagógusok segítették a szereplőket.

A kiszombori összművészeti gála – ahogy a korábbi években is – méltó előestéje a nemzeti ünnepre való készülésnek. Együtt ünnepel ilyenkor szülő, gyermek és tanár, közösen szemlélik büszkén a tehetségek kibontakozását. Szabóné Vígh Erzsébet igazgatónő zárószavában azt a reményét is kifejezte, hogy a most szereplő növendékek egykor majd szülőként foglalnak helyet a nézőtéren, és ugyanúgy örülnek gyermekeik sikerének, mint ahogy most az ő szüleik…

A gálánk készült további képeink itt láthatók.