Makó

Energiatakarékos lett a Szivárvány otthon


Korom András – Hódmezővásárhely


Ma délelőtt zárult a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Csongrád megyei kirendeltsége KEOP-5.7.0/15-2015-0244 azonosítószámú „Napsugár otthon Szivárvány Szakosított szociális otthona és lakóotthona hódmezővásárhelyi épületének energetikai korszerűsítése” című projektje.

Az intézményben rendezett ünnepségen mondott köszöntőjében Juhász Tünde kormánymegbízott hangsúlyozta: az emberi lét alapja az emberi méltóság, mely megilleti a pszichiátriai betegségekkel és a fogyatékkal élőket is. Kószó Péter, Vásárhely alpolgármestere pedig felidézte az otthon mintegy 30 éves múltját az egykori kútvölgyi évektől a vásárhelyi épület 2000-ben történt átadásáig.

Az otthonlakók színes ünnepi műsorában közreműködött a Színkottás zenekar, verset mondott Bartha Judit és Keczer Árpád, míg – többek közt Marlene Dietrich híres dalát – Fodor Erzsébet énekelte.

Nem csak áldást mondott, de az otthonlakóknak ajándék tollasütőket és focilabdát is hozott Bán Csaba református lelkész.

– 2015-ben az állam, csak az az állami fenntartású szociális intézmények fejlesztésére költött 9,5 milliárd forintot. Ebben az összegben nincsenek benne azok, melyeket az önkormányzatok, civil szervezetek és egyházak tartanak fenn – mondta portálunknak Czibere Károly. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hozzátette: az utóbbiak saját fejlesztéseit beleszámolva sokkal nagyobb összegből újultak meg az ország hasonló intézményei.

– Az állam nem hagyja magukra ezeket az intézményeket, hanem folyamatosan keressük az infrastrukturális fejlesztések lehetőségeit. Nagyon sok működik műemlékben, régi és gyakran nem is ilyen célra emelt épületekben. A több évtizedes elhanyagoltság következtében sok helyen van olyan helyzet, ahol nem lehet tovább várni. Azért tesszük, hogy az épületfenntartás helyett több pénz maradjon a szakmai munkára, a színvonal emelésére. Ennek a sorába illeszkedik a Szivárvány otthon energetikai korszerűsítése. A 9,6 milliárd forintból 7,6-ot fordítottunk energetikai korszerűsítésre, a többit hazai forrásból, az SZGY saját költségvetéséből minden más szükséges fejlesztésre, tetőjavításra, konyhák fejlesztésére, akadálymentesítésre vagy fejlesztő eszközök beszerzésre – mondta az államtitkár. Hozzátette: a következő nagyobb lépés az egyes intézmények kész fejlesztési terveihez való hazai és uniós források megteremtése lesz.

Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese elmondta: a Szivárvány otthon energetikai korszerűsítése, azaz külső hőszigetelése és a nyílászárók cseréje 99 millió forintba került, ehhez járult hozzá önrésszel az SZGYF főigazgatósága, így összesen mintegy 105 millió forintból valósult meg a beruházás. – Ennek következtében az épület működési költsége várhatóan évi 2-2,5 millió forinttal csökken – tette hozzá.

– Ez hozzájárulhat az intézményben folyó szakmai munka színvonalemeléséhez. Az uniós pályázatokba nem nagyon lehet bevonni a megyében is működő kastélyotthonokat, hiszen ezeknél még nagy anyagi ráfordítással sem lehet olyan körülményeket kialakítani, hogy azok megfeleljenek a szabályozásoknak. Az energetikai beruházások egymásra épülnek, a hőszigetelést és a nyílászárócserét követi a kazán-, hőszabályozók és radiátorok cseréje. Erre készülünk mi is.

A főigazgató-helyettes elmondta, jelenleg is zajlik például Szentesen és Nagymágocson a támogatott lakhatás programja, azaz az a folyamat, mely során a jelenleg itt élők megtanulnak némi segítséggel önálló életet élni.

Az ünnepségről készült további képeink itt láthatók.