Makó

Bűnmegelőzési információs pont nyílt


HM közérdekű


A “Kisebb települések – nagyobb biztonságban. Négy megye összefogása a falvakban élőkért” elnevezésű projektben a főpályázó Békés Megyei Rendőr-főkapitányság mellett a Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság vesz részt. A május közepéig tartó pályázattal a tervek szerint több mint 200 ezer embert érnek majd el.

A program keretein belül a kistelepülések frekventált helyein létrehozott Bűnmegelőzési információs pontokon a lakosság számtalan bűnmegelőzési témájú szórólapot talál, de arról is tájékoztatják őket, hogy mi a teendő akkor, ha a bűncselekmény már megtörtént.

A pályázatnak köszönhetően a négy megyei bűnmegelőzési osztály szervezésében lakossági fórumokat tartanak, rendőröknek és polgárőröknek szóló képzések valósulnak meg, kampányt szerveznek a kerékpárosok biztonságos közlekedése támogatására, illetve több mint 56 ezer háztartásba juttatják el a Pusztázó Hírmondó című információs kiadványt.

Amint azt M. Toronykőy Márta rendőr alezredes, megyei bűnmegelőzési osztályvezető elmondta, Csongrád megyében immár 20 éve működik a prevenciós célú Tanyaprogram. Egy másik pályázat keretében legutóbb 2014-ben nyílt lehetőség a külterületeken élőket megcélzó program átalakítására, bővítésére. A “Közösen a Dél-Alföldi Régió külterületeinek biztonságáért, az élhetőbb tanyavilágért” elnevezésű projekt több –az állampolgárok által kedvezően fogadott- eleme él tovább ebben az új, megyénként a 25 legkisebb lakosságszámmal rendelkező kistelepülésre kiterjesztett pályázatban.