Makó

Másfél év alatt 220 milliót kapott Földeák


Korom András – Földeák


A fórum első felében – a közel száz érdeklődő előtt – Hajnal Gábor polgármester idézte fel az eddigi fejlesztéseket, illetve ismertette, hogy milyen továbbiakat tervez az önkormányzat, beleértve ebbe az új iskolai konyha építését, a bel- és külterületi utak (részleges) felújítását vagy éppen a 3000 négyzetméteres sportcsarnok megvalósítását.

Azt már Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a választások óta eltelt másfél év alatt korrekt együttműködés alakult ki közte és a helyi képviselő-testület között. Ez alatt az idő alatt 220 millió forint érkezett fejlesztésekre a faluba, s a fejlesztések további forrásigényét is igyekszik a község rendelkezésére bocsátani.

– Földeáknak, a makói járás kisebb településeivel szemben, van jövőképe, amit az is mutat, hogy tavaly 30 gyerek született, ellentétben a korábbi esztendők 20-nál kevesebb újszülöttjénél. Épp ezért fontos fejleszteni a helyi bölcsődét-óvodát-iskolát – hangsúlyozta Lázár János. Aki a gyermekek támogatása mellett legalább olyan fontosnak tartja a helyi (mezőgazdasági)munkahelyek számának növelését, illetve az idősekről való gondoskodást. Hangsúlyozta: a falu újabb 400 milliót igényel a fejlesztésekre, s ezt még az idén meg is kell kapnia.

A térség országgyűlési képviselje elmondta, azt támogatja, hogy Makó és Földeák között épüljön meg először a kerékpárút, a falu működjön együtt Óföldeákkal és Maroslelével. Közölte: Földeákra egyébként 2019-ig 1 milliárd forintos támogatás érkezik.

A fórum résztvevői, köztük a polgármester is, a helyi szemétszállítás ügyében kértek segítséget a minisztertől, illetve volt, aki egészségügyi problémával kapcsolatban kérdezett. Arra az óhajra, hogy Lázár János tartson fogadóórát a községben, az országgyűlési képviselő azt mondta: húsvét után, azaz április elején lesz is ilyen Földeákon.