Hírek

Lázár: önálló magyar javaslat lesz kvótaügyben


MH összefoglaló


Lázár János ismertette a kormány értékelését a hétfői EU-Törökország csúcstalálkozón történtekről, és arról, hogy a kabinet milyen álláspontot képvisel majd a jövő heti európai tanácsi ülésen. A vízumkérdésről szólva kijelentette: Magyarország kiáll Ukrajnáért, azért, hogy elsősorban az ukrán állampolgárok élvezzenek vízumkönnyítést az unióban. Szólt arról is: amennyiben az Európai Bizottság a jövő heti ET-ülésre javaslatot tesz az uniós kvótakérdésre és a menekültügy újjászervezésére, Magyarország önálló javaslattal él majd.

A földárverések újraindulása óta eltelt egy hétben 27 ezer hektár állami földet adtak el 38 milliárd forint. Lázár János szerint a március elsején változatlan feltételekkel folytatódó árverések “teljesen rendezett körülmények” között zajlanak.

A miniszter elmondta, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ március végéig az összes tartozását kifizeti. Közölte: néhány héten belül kezdődik a kormányzatban a 2017-es költségvetés vitája, amelyet az elmúlt harminc év legstabilabb államháztartási helyzetével kezdhetnek meg. Mintegy háromezer állami alkalmazottra lesz szükség az európai uniós pályázatok értékeléséhez. A Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy az uniós pályázatok értékelésére új rendszert dolgoznak ki, elmondta: a pályázatot értékelők kiválasztása objektív szempontok alapján történik, átesnek majd nemzetbiztonsági átvilágításon is. A pályázatértékelők nyilvános szaknévsorba kerülnek. Hozzátette: ezzel a munkával egy állami tisztviselő megkereshet annyit, amennyi az éves fizetése.

Lázár János a költségeket egymilliárd forintra becsülte.