Makó

Könyvtárosok találkoztak Nagylakon


Gajáta Fanni – Nagylak


Megtelt a nagylaki könyvtár, ahol a KSZR műhelynapok keretén belül rendeztek konferenciát. Számos olyan vezető és dolgozó is érkezett a tanácskozásra, akik a kistelepülési könyvtárak szolgáltatásában, ellátásában vesznek részt, így olyan problémákat és feladatokat tudtak megbeszélni, amely közösek lehetnek.

– Megtekintjük egymás tevékenységeit, rácsodálkozunk a másik kolléga módszertani munkájára. Illetve olyan lehetőségeket is teremtünk, ahol közösen el tudjuk dönteni, hogy a jövőben milyen irányban induljunk el, mik a fontos feladataink és mivel kell foglalkoznunk – foglalta össze Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatója.

A szegedi igazgató elmondta, a mai digitális világban is ugyanannyira van igény a könyvtárakra, ahogy évtizedekkel ezelőtt is volt. Véleménye szerint sokaknak még mindig nagyon fontos, hogy a kezükbe foghassák és érezzék a könyvek illatát olvasás közben.

Nagylak szerencsés helyzetben van, hiszen 2015-ben újulhatott meg a könyvtár épülete, amely az ifjúsági klubnak, tornateremnek és közösségi teremnek is otthont ad. Gyarmati András, a település polgármestere megtiszteltetésnek tartja, hogy őket választották a konferencia helyszínéül.

– Nagyon örülök annak, hogy az új épület közösségkovácsoló szerepet is betölt a község életében. Nagyon sok szülő elkíséri a csemetéjét az ifjúsági klubba, s amíg ott foglalkozás zajlik, ők a könyvtárt választják addig – mondta Gyarmati András.

– A könyvtárunk állományilag is nagyon elavult volt, így azokat a Somogyi könyvtár leselejtezte és feltöltötte újabbakkal. Jelenleg 5500 kötettel rendelkezünk, illetve a mozgókönyvtár segítségével a legkeresettebb könyvek is elérkeznek hoznánk, amelyek ideiglenes itt maradnak – tette hozzá a polgármester.

A nagylaki bibliotékájának jelenleg 89 tagja van, ebből 15-en gyerekek. Hetente három alkalommal áll a helyiek rendelkezésére: kedden, pénteken és szombaton.