Makó

Patkós Dániel színes palettája


Albert Barbara – Makó


Rendkívül sokat segített Jámborné Balog Tünde makói tanárnő az ifjú tehetség fejlődésében.

– Az általános iskola végén döntöttem el, hogy a művészettel szeretnék komolyabban foglalkozni. Nagyon szeretem az impresszionizmust, de a XX. századi avantgárd s a kortárs művészet egyaránt felkelti az érdeklődésemet – mondta Dániel.

A fiatal tehetség a legszívesebben tájképeket fest, azonban néha emberábrázolással is foglalkozik. Még nem találta meg a saját stílusát, talán az absztrakthoz állnak legközelebb az alkotásai. A művek, melyeket eddig készített mind útkeresések. Otthon a szobája műteremként is szolgál, de az szegedi egyetem Juhász Gyula Főiskolai karán is fest, ahol egyébként végzős hallgató.

– Minden nap foglalkozom azzal, mit szeretnék alkotni, milyen új technikákat, fortélyokat vessek be a következő munkám során. Számomra ez olyan folyamat, amivel magamat fejlesztem, ezért nem szeretnék még leragadni egy témánál – tette hozzá.

Dani 2013-ban elnyerte a Szegedi Szépmíves Céh Szekeres-ösztöndíját. Tavaly az SZTE JGYPK képi-ábrázolás szakán meghirdetett Intézményi Művészeti Diákköri Konferencián (IMDK) második helyezést ért el a plasztika kategóriában. Ez azt jelenti, hogy a jövő évi Országos Művészeti Diákköri Konferenciára kijutott és ott majd be kell mutatnia művét. Az elnyert ösztöndíj követelményei közt szerepel, hogy amikor lejár a három éves periódus, akkor egy önálló tárlatot kell bemutatnom.

– Az első kiállításom 2015 novemberében volt a szegedi Petőfi-telepi Művelődési Házban. A második kiállításom idén januárban nyílt meg a Magyar Kultúra Napja alkalmából az Eötvös József Egységes Gimnáziumban.

Elsősorban a szüleinek köszönheti, amit eddig elért az életben, hiszen a lehetőségekhez mérten mindig támogatták és segítették az álmai megvalósításában. Nagyon hálás a gimnáziumi tanárának, Nagy Károly festő- és grafikusművésznek: – Tulajdonképpen ő az, aki elindított a pályán, biztatott és megtanított olyan dolgokra, amikre magamtól sose jöttem volna rá.

Az ifjú művész lassan megszerzi alapdiplomáját, de szeretné tovább gyarapítani ismereteit a mesterképzés keretein belül. – Célom, hogy folytassam azt, amit elkezdtem: a kísérletezést anyagokkal, formákkal, színekkel, kompozícióval – árulta el.