Makó

Négy antennáért évi egymilliót kaszálnak


Korom András – Makó


Ami az előző ciklusban kétszer sem sikerült a szegedi székhelyű Szemernet Kft-nek, az most sikerült a budapesti MVM Net Távközlési Szolgáltató Zrt-nek.

Az utóbbi ugyanis összesen négy antennát és a hozzájuk tarozó beltéri egységet szerelhet fel a városi tulajdonban álló makói víztoronyra. Igaz nem az előbbi céggel szemben nem internetet és tévészolgáltatást kínál, hanem – a városhoz eljuttatott dokumentumok szerint – a bázisállomás elsősorban kormányzati kommunikációs célú és nyilvános elektronikus hírközlési szolgáltatásokat, az e-közigazgatás és az elektronikus útdíjrendszer kiszolgálását célozza. De ezen keresztül kötnék össze a kistelepülések kormányablakait a járási hivatalok országos rendszerével.

De ez a 450 Mhz-es hullámsávon működő rendszer biztosítja majd az elektronikus házi őrizeti rendszer megerősítését, illetve a készenléti és segélyszolgálatok, s a déli határ mellett szolgálatot teljesítő rendvédelmi szervek kommunikációját.

A víztorony az Alföldvíz Zrt. üzemeltetésében, de Makó tulajdonában van, ezért a bérleti díjból az utóbbit jutalék illeti meg. Ennek összegét azonban nem hozták nyilvánosságra.

Az  MVM Net Zrt. egyébként a 308,4 milliárd forint törzstőkével alapított Magyar Villamosművek cégcsoport tagja.