Makó

Mobil víztisztítót küldtek Bulgáriába


Gajáta Fanni – M43


Európai Uniós árvízvédelmi gyakorlatot tartanak Montana városában, ahová bolgár, román, szlovén, osztrák, német és balti egységek is utaznak. A gyakorlatra Magyarország egy víztisztító egységet küld, amely akár több ezer liter vizet képest ivóvíz minőségűre kitisztítani. Mint kiderült, külföldön már többször is bevetették a szerkezetet.

– Azt hiszem, nem is kell különösen megmagyaráznunk, hogy milyen jelentősége lehet a folyamatos ivóvíz biztosítanak, hiszen egy elöntött területen, ahol mindenféle veszélyes és szerves hulladékot kimosnak az áradó vizek, ezek a tényezők esetleg elszennyezhetik az ivóvíz bázist. Ezért hatalmas szerepe van egy ilyen víztisztító berendezésnek – magyarázta Tátrai János, tűzoltó alezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője.

Görög Viktortól, Fővárosi Vízművek biztonsági igazgatójától megtudtuk, hogy a mobil víztisztító egységet tavaly regisztrálták az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusában az ország felajánlásaként. Hozzátette, ilyen képességű géppel mindössze négy ország rendelkezik az uniós országokat tekintve. A bulgáriai katasztrófavédelmi gyakorlatra öt járműből álló konvojjal, illetve 13 fős személyzettel indultak, amelyből ketten az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatásos állományához tartoznak.

– Az egységünk a világ bármely pontján bevethető, feladatunk az ivóvíz ellátó rendszerek leállásával járó katasztrófahelyzetekben a mobil víztisztító berendezéseinkkel a lakosság ivóvíz ellátása – emelte ki Görög Viktor. – Az uniós polgári védelmi rendszer számára felajánlott víztisztító kapacitásunk 225 ezer liter naponta, amely körülbelül 40 ezer ember alapvető vízszükségletét képes biztosítani.

Az egységetTóth Ferenc, tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője indította útnak az M43-as szegedi pihenőhelyéről.