Makó

Migránskérdés a rendkívüli testületin


Gajáta Fanni – Makó


Ismét parázsvitát okozott a migránskérdés a grémium tagjai között. Török Miklós (DK) a napirend előtt azért szólalt fel, hogy a nagyfai befogadó állomás bezárását tárgyaló pontot vegyék le az előterjesztések közül, mivel az sérti az alaptörvényt. Farkas Éva Erzsébet polgármester ezt nem javasolta, majd a testület is emellett döntött.

A polgármester ismertette, hogy a magyar kormány szerdán fog tárgyalni a nagyfai befogadó állomás sorsáról, illetve Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere felkérte a négy érintetett település vezetőit – Makót, Maroslelét és Algyőt -, hogy tűzzék napirendre ezt az előterjesztést.

Kovács Sándor (Fidesz) és Toldi János (Fidesz) egyetértett azzal, hogy Makóra veszélyt jelent Nagyfa közelsége. Kovács Sándor hozzátette, hogy a közbiztonság megóvásának az érdekében csatlakozni kell a kezdeményezéshez. Török Miklós a Magyar Helsinki Bizottságtól hozott idézetekkel arra szeretett volna rávilágítani, hogy a migránsok által keltett zavargások azért is alakultak ki, mert velük embertelenül viselkedtek, illetve a nyelvi korlátok miatt sok mindent nem értettek, miért történik velük az, ami. A DK-s képviselő szerint a magyar intézkedések színvonala nem volt olyan, mint nyugaton.

Zeitler Ádám (Jobbik) kiemelte: pártja is támogatja a nagyfai befogadó állomás bezárást. Véleménye szerint a magyar állam fő feladata a magyarok megvédése. Hozzátette, az ottani tábor legnagyobb problémája az, hogy nyílt, így szabadon járkálhatnak azok, akik odakerültek. Sánta Sándor (Fidesz) felkérte a polgármestert és Lázár János országgyűlési képviselőt, hogy szükség esetén tegyék meg a megfelelő lépéseket.

Czirbus Gábor alpolgármester elmondta: az országban és a városban élők biztonságát kell garantálni. Az illegális bevándorlók többsége nem fogja el az Európai Unió szabályait és jogrendszerét, így az egyetlen megoldás a migránsok megállítására a biztonsági határzár. Török Miklós kiemelte, nem akarja, hogy azok telepedjenek le, akik nem jó szándékkal érkeztek, de törvényes keretek között kell a problémát megoldani.

– A makói önkormányzat nem csak a város, hanem a többcélú társulás miatt még 16 település lakóinak biztonságáért is felel, ezért sem kívánunk illegális bevándorlókat elhelyezni – jelentette be a polgármester. A nagyfai kérdés szavazása előtt Török Miklós kivonult a teremből. A grémium 10 igennel elfogadta a határozatot.

Második napirendi pontban azokról az eladó eszközökről tárgyaltak, amelyek a Makó Térségi Víziközmű Kft. tulajdonában vannak és az Alföldvíz Zrt. számára eladhatóak. Zeitler Ádám megkérdezte a polgármestert, hogy a befolyt összeg hova kerül. Farkas Éva Erzsébet válaszából kiderült, hogy azt a tartalék keretbe helyezik azt. Marosvári Attila (PSZM) szerint később kéne megtárgyalnia a grémiumnak ezt, hiszen a gépekért akár 30 millió forintot is kérhet a város. A határozatot elfogadták. Mint kiderült, az eladott eszközök továbbra is a városban maradnak.

A MVM Zrt. felkereste a makói önkormányzatot, hogy engedélyt kérjenek a Návay Lajos téri víztorony használatára. A cég három új antennát helyezne el, amely a dél-keleti határ menti szakaszon szolgálatot teljesítő rendvédelmi szervek kommunikációt biztosítané. A képviselő-testület 11 igen szavazattal elfogadta a kérést.

Egy pályázatot nyújtottak be a Makó, 12203/2 hrsz. alatti ingatlan hasznosítására kiírt pályázatra. A Maros Vidéki Gazdák Szövetkezetének kérését a grémium elfogadta. Kádár József az érintettsége miatt a szavazásból való kizárását kérte.

A Makói Medáliák kuratóriumi tagságában is változás történt: Mátó Erzsébet lemondott, helyére Janáky Marianna költőt, írót javasolták. A testület elfogadta a változásokat.