Makó

Makó és Maroslele is kéri a nagyfai befogadó bezárását


Korom András – Algyő


Megelőző intézkedésként arra kéri az algyői, a vásárhelyi, a makói és a maroslelei polgármester, hogy az érintett képvisel-testületek döntésének megfelelően a kormány zárja be a nagyfai ideiglenes befogadóállomást, ahol – Molnár Áron (független) algyői polgármester tudomása szerint – 205 illegális migráns tartózkodik.

A Tisza-parti kistelepülés vezetője a nyilatkozat aláírását követően elmondta: a négy település ezzel kéréssel fordul a miniszterelnökhöz, illetve a térség országgyűlési képviselőjéhez, Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez. Az önkormányzatok azt is kérik, hogy ha a magyar-román határon növekszik az érkező migránsok száma, akkor a térségben élők érdekében ott is épüljön ideiglenes biztonsági határzár.

Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) Makó polgármestere elmondta, már kijelölte a honvédség az ideiglenes biztonsági határzár nyomvonalát Kiszombor és Nagylak térségében, s ha elkezdődik annak az építése, akkor a város szállást biztosít a munkában részt vevő katonáknak.

Almási István (Fidesz-KDNP), Vásárhely polgármestere közölte: a közgyűlés még februárban döntött arról, hogy a város közigazgatási területén nem alakítható ki közösségi szállás, őrzött szállás, befogadóállomás, illetve egyéb idegenrendészeti szállás. A város kérte a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató által működtetett, kísérő nélküli kiskorúakat befogadó vásárhelyi otthon bezárását is. S ez ügyben felvették a kapcsolatot a szolgáltató felettesével Kis-Rigó László püspökkel. Almási István hozzátette a város a szerb-magyar határzár tavalyi építésekor szállást biztosított azoknak a térségbe vezényelt katonáknak, akiket nem tudtak elhelyezni a laktanyában. A város kész minden segítséget megadni a honvédségnek, akkor is, ha a román-magyar határon is elkezdődik a határzár kialakítása – közölte.

Martonosi György (Fidesz-KDNP), Maroslele polgármestere hangsúlyozta, a helyben élők legalább 90 százaléka egyetért a képviselő-testület döntésével. A megerősített rendőri jelenlétnek köszönhetően azonban az emberek biztonságérzete nem romlott.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy Makón eddig összesen 10 srí lankai menekültet fogtak a rendőrök, míg Maroslelén csak néhányat kellett kitessékelniük a településről a megerősített szolgálatot ellátó rendőröknek.