Makó

Egy hét alatt 264 migráns


MH közérdekű


A határzár tiltott átlépésének bűntette miatt indult büntetőügyekben a bíróság valamennyi esetben büntetőjogi felelősséget megállapító határozatot hozott, és 115 esetben egy évi, 124 esetben két évi, míg 22 esetben három évi Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte a vádlottakat, ezen kívül 3 vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki kiutasítás alkalmazása mellett.

A bíróság döntését a vádlottak és védőikvalamennyien tudomásul vették, így az ítéletek jogerőre emelkedtek.

A vádlottak a szerb-magyar államhatáron felállított, Magyarország államhatárának rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területre a már mások által korábban megrongált kerítésen kialakított résen keresztül, továbbá a kerítés alatt átbújva, vagy a felett átmászva jöttek be jogosulatlanul.

A vádlottak többségében marokkói, afgán, iráni, szír, pakisztáni és koszovói állampolgárságúnak vallották magukat, de volt, aki etióp, szomáliai, török, szerb, líbiai, albán, iraki és egyiptomi személyi adatokat közölt.

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra a fenti időszakban összesen 58 menekültügyi kérelem érkezett; a folyamatban lévő ügyek közül az eljárás 9 esetben hatályon kívül helyezéssel, 7 esetben elutasítással, míg 2-2 esetben megszüntetéssel és egyéb módon fejeződött be.