Makó

Buzás Péter szerint Makó üdítő kivétel


Korom András – Makó


– Több mint 20 éve tartjuk a nőnapot, ami az idők folyamán egyre népszerűbb lett. Ez nem csak nekünk jó érzés, de gondolom azoknak is, akiknek szervezzük – mondta Buzás Péter, volt polgármester, az MSZP makói elnöke, aki a helyhatósági választások óta először nyilatkozott a sajtónak.

Hozzátette, a nőnapi ünnepség végén ajándékba adott virágra, illetve a terembérletre, valamint a fellépők tiszteletdíjára a makói pártszervezet férfi tagjai dobták össze a pénzt, illetve szponzorok is támogatták a rendezvényt.

– Önmagáért beszél, hogy megtelt ez a terem. Fontos azoknak, akik eljöttek ide, de remélem azoknak is az, akik most nem tudtak jelen lenni.

Elárulta: minden makói háztartásba eljutott az újsághirdetésük, de emellett 11 és félezer szórólapot juttattak el a háztartásokba, azaz gyakorlatilag mindenkinek jutott. És emellett körülbelül 500 főnek borítékban külön is küldtek ki szórólapokat azoknak, akik a szavazatszámláló bizottságokban közreműködtek vagy valamilyen okból leadták a pártnál a címüket, hogy értesítsék őket a rendezvényekről.

Arra a kérdésünkre, hogy mit szól a női vezetőkhöz, ha már Makónak is nő a polgármestere, azt mondta: önmagáért beszél, hogy nagyon kevesen vannak az országos politikában a nők, e tekintetben azonban Makó valóban üdítő kivétel.

Buzás Péter emlékei szerint valamikor a KISZ-hez (Kommunista ifjúsági Szövetség – a szerk.) kötődik számára, amikor örömmel köszöntötte az első nőt, hiszen akkor érintette meg az első szerelem.

– Amikor fiatal koromban KISZ-eztem nem politikai, ideológia nevelőórákat tartottunk. Ha történelmi vetélkedőket szerveztünk, akkor az valóban a történelemről szólt, más vetélkedők ügyességi vagy pajkos motívumokat hordoztak magukban. A KISZ inkább a kerete volt annak, hogy a fiúk és a lányok találkozni tudtak egymással. Együtt bulizhattak. Ma is nagy szükség lenne arra, hogy a fiatalok olyanfajta kreativitását, melyet nem tölti ki az iskola, vagy szórakozási vágyát valami keretbe foglalják.

Buzás Péter elárulta, a feleségét és a lányát nőnapon mindig virággal, de nem szegfűvel és gerberával köszönti (ez utóbbit termelik algyői kertészetükben). – A pici lánynak kicsi, míg a feleségemnek nagy csokrot szoktam vinni. Amikor a pici lány, akit az Eötvös József Tudományegyetem avattak doktorrá és egy pesti ügyvédi irodában dolgozik – kapott egy kisebb csokrot, szóvá tette, hogy mikor lesz az a csokor nagy. Ezért most egyformát kap ő és az édesanyja is – mondta Buzás Péter.