De ha az ember nő, akkor természetesen a klasszikusok: a Húsvét előtti nagytakarítás – sőt a húsvét szó hallatán manapság már leginkább ez és nem a megváltás témaköre -; a téli domborulatok eltüntetése kapcsán: zsírégetés és már legkevésbé a böjt; ahol van gyerek: csokitojás, kézműveskedés, szünetre gyerekfelügyelet. És a fészekrakási láz. Na jó. Esetleg Makón is vannak, nemcsak vidéken, akiket talán ez foglalkoztat leginkább: tojnak-e eleget a tyúkok.

Valamit nagyon jól csinálnak azok, akik márciusban már az augusztusi nyaralásra is kész tervekkel (foglalással, szabadságigénnyel, ne adj Isten: pénzzel) rendelkeznek.

Én, konkrétan két, na jó, három témakörrel szembesülök mostanság napi szinten: csokitojás, zsírégetés, nagytakarítás. Utóbbi kipipálva, a második munkám révén nyomul közkívánatra, előbbi pedig Valentin nap óta ordít a polcokról, hogy mire tényleg eljön a napja, nem tudom vajon melyik gyereknek lesz még ez újdonság…

Komoly változások mutatkoznak már a fejekben az egészségtudatot és testkultúrát illetően, és eléggé köztudott, hogy ami belül – annak a következménye kívül is, hogy az életmód: evés, ivás, mozgás, alvás – és mindezeknek az aránya és minősége mi mindent befolyásol. Mindenkinél.

Időnként azért szembesülök még azzal – tavasz közeledtével persze gyakrabban -, hogy valaki tisztulni, fogyni, alakulni rögtön, és ha lehet, a legkisebb saját erőfeszítés árán akarjon.

Mondjuk, valóban nehéz lépést tartani azzal a tempóval, ahogyan a napi szinten gyorsan, észrevétlenül bekapkodott péksütik rakják ránk a kilókat! Ezt az ütemet semmi dinamikus edzés nem képes űberelni – visszafelé. (Ha péksütiből igyekszik valaki az „életenergiát” nyerni, akkor persze azon se csodálkozzon, ha a húszezerért hirtelen felindulásból megvett kondibérlet az első „végigcsinálhatatlan” edzés után érintetlenül fog a tárcában heverni… De ezt csak halkan mondom.)

Munkám révén az is szinte a napi kommunikációm része, hogy megértésre vezessen a szervezetbe bevitt minőség és a fürdőruhából kibuggyanó látható minőség kapcsolatának levezetése – szerencsére már egyre kevesebbeknél.

De hogy mindazokat a változásokat, amikre így tavasszal, valahogy zsigerileg vágyunk – tök mindegy, hogy külső vagy belső, környezet vagy test, kert vagy lakás – helyettünk senki nem fogja felelősséggel véghezvinni, ez az egy biztos.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest