Makó

Márciuskával lepték meg a nőket


Albert Barbara – Makó


Március elején a férfiak fehér és piros szalaggal átkötött márciuskákat ajándékoznak lányoknak és asszonyoknak, melyek a szerencse, az öröm, a szeretet vagy a szerelem szimbólumai.

A piros zsinór a tavaszt, a fehér a telet jelképezi. A kitűző különféle figura lehet: patkó, virág, kéményseprő stb.

– Már másodjára tartjuk meg ezt a rendezvényt a Makón élő román nemzetiségiek, valamint az érdeklődő magyarok részére. Ez az első szép ünnep nálunk a nők számára, viszont nem szabad összekeverni a nemzetközi nőnappal. Ez a tavaszt köszöntő márciuska ünnepe, mely Romániában hagyományos – mondta Birta Julia Mihaela. a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Ioan Fodoreanu szegedi román főkonzul nyitotta meg a rendezvényt, s köszöntötte a résztvevő hölgyeket a márciuska és a nőnap alkalmából egyaránt.

Egy kis műsorral is kedveskedtek a szervezők. A Szikszai György Református Általános Iskolából három diák készült verssel és énekkel, akiket Zsiga Etelka tanárnő készített fel. Az ünnepség második felében a rendezők meglepetéssel készültek. A Pécskáról érkezett hagyományőrző zenekar népzenével szórakoztatta a jelenlévőket. Annyira jól érezték magukat a meghívottak, hogy táncra perdültek.

Az esemény végén egy szál szegfűvel és egy márciuskával ajándékozták meg a vendégeket.