Makó

Ízorgia a makói boresten


Szabó Anita – Makó


Hét elemből álló menüvel készültek a szervezők a vendégeiknek, amelyet a kóstolásra szánt borokkal harmonizálva állítottak össze.

– Egy francia camembert-rel indítunk, amit mangalicasonkába tekert újburgonya követ kecskesajt habbal és marinált sültpaprikával. Ezután calvadosban érlelt kacsamáj lesz bodzahabbal. Átvezető fogás a lazac és az édeskömény, majd egyik főételként mézzel és gyömbérrel lassan sütött rosé kacsamellet szolgálunk fel gránátalmás ruccola salátával, amit sertésszűz zár borskéregben vargányagombával. A nem mindennapi vacsorát aszalt szilvás lúdláb fagylalttal fejezzük be – tudtuk meg a házigazdától, Felmérai Szilárdtól, a Kelemen-Ház tulajdonosától.

A különleges gasztronómiai rendezvény egy íz-utazás is volt, amelyre már az elnevezése, a „Tapas és Bor” is utalt. A mediterrán konyha jellegzetessége ugyanis, hogy minőségi alapanyagokból elkészített ételeket kínálnak kisebb adagokban, hozzájuk illő italokkal. Ezeken a mini vacsorákon a hangsúly elsősorban a kreativitáson, a színes és izgalmas kulináris élményeken van.

– A törzsvendégeink kívánságának teszünk eleget a mai estével. Korábban volt hasonló programunk, ami nagyon jól sikerült. Ezúttal is gondoskodunk arról, hogy kiválóan érezzék magukat. Törekszünk arra, hogy a hozzánk betérőknek különlegességekkel is szolgáljunk, tél óta ezért hétvégenként van barbecue-sütésünk, amire mindenkit szeretettel várunk – invitált az étteremvezető.

A zenés borest ételeit Hegyes István nedűi inspirálták. A makói kereskedő szenvedélyes borrajongó, aki a pénteki alkalomra különböző pincészetek italait hozta.

– Érdekességekkel készültem, vannak trendek ugyanis, amelyek kevésbé ismertek. Elsőként egy kézműves pezsgőt kínálok a somlói területről, majd egy kitűnő minőségű sauvignon blanc-t. Teltebb fehérborként chardonnay-t választottam a mátrai borvidékről, ezt követi egy üde, friss rosé. Tovább visszük a kékfrankos vonalat ezután a könnyed és telt vörösborokban és kicsit édeskés, csokoládé ízvilágú prémium fajtával zárjuk a sort – avatott be az italválasztás rejtelmeibe a borszakértő, aki számos hasznos információval is szolgált a kínált nedűkről. A remek hangulatú péntek esti program a vendégeknek nagyon tetszett.

– Egy összeszokott társasággal jöttünk. Amellett hogy jót beszélgetünk a finom vacsora mellett, egy igényes kikapcsolódási lehetőségben lehet részünk – összegzett az egyik vendég, Czigeldrom-Koromné Pánczél Ilona.

A boresten készült képeink a galériában láthatók.