Makó

A rögtönzések néha felülírják a forgatókönyvet


Oláh Nóra – Földeák


2010. február 19-én, Zsuzsanna napján, Földeákon létrejött egy csoport, amelynek tagjait – bár szerteágazó civil tevékenységekkel foglalkoznak – a színpad szeretete köti össze. Névválasztásuk így aligha meglepő: ők a Földeáki Színjátszók Társulata. Alakulásukkor tizenhárom főt számláltak; ez a szám úgy tűnik, szerencsét hozott, hiszen az együttes – bár változó tagösszetétellel – azóta is jó kedélyű kis közösséget alkot, amelyben valódi családi kapcsolatok (testvérek, szülők, nagyszülők, gyerekek) is jelen vannak.

Vezetőjük, Szabó Ilona és az ugyancsak alapító tag Veszelovszki Ferenc pontosan felidézték az ötlet megszületésének pillanatát: – A csanádpalotai Kelemen László Amatőr Színtársulat földeáki vendégszereplése utáni baráti beszélgetésből hamar kiderült, hogy egy ilyen csoportot mennyi jó anekdota, a próbák során mennyi hangulatos, együtt töltött óra köthet össze; ez bizony számunkra is követendő példának bizonyult. Az elkövetkező évek alatt sikerült megteremteni itt is ezt a légkört.

Megalakulásuk évében két ízben álltak közönség elé; elsőként a Falunapon, az Elszármazottak Találkozóján mutatkoztak be. 2011-ben 4 előadásuk volt, ebből egyszer óvodások előtt, egyszer pedig Nagylakon léptek fel. A rákövetkező esztendő már öt fellépést hozott a társulatnak. Ezek után a színpadi megmutatkozások száma ugyan csökkent, de a folyamatos gyakorlás és a közösség összekovácsolódása egyértelműen a csoport javára vált.

Minőségi változást hozott az élőzenés – zongorás – előadás lehetősége is, Nádasdi Csabának köszönhetően. Ráadásul a színkör nemrég nagy fába vágta a fejszéjét: Molnár Ferenc Ibolya című két felvonásos darabjának megtanulását tűzték ki maguk elé. A folyamat persze hosszú, és néha más, aktuálisabb feladatok háttérbe szorítják, de a zenei kíséretet, dalbetéteket is tartalmazó vígjáték ez év vége felé mindenképpen színpadképes lesz.

Nagy lendületet adott a csapatmunkának az is, hogy a szegedi Nemzeti Művelődési Intézet jóvoltából a megyében öt színjátszó csoport szakmai támogatást kaphatott, ezek közül az egyik a földeáki társulat. Így Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház művésze lett a csapat mentora, aki kedélyesen, jószándékú instrukciókkal segíti a munkát. Külön kiemelte például azt a lelkes együttműködést, amellyel a tagok a színpadi kellékeket teremtik elő.

A repertoár egyébként többnyire rövid, humoros jelenetekből, kabarédarabokból áll, a szerzők között említik Rejtő Jenőt, Nóti Károlyt, Zágon Istvánt, Nádasi Lászlót, Darvas Szilárdot.

– A komédia hálás műfaj, és bizony nagy az igény a nevetésre és nevettetésre egy problémákkal teli környezetben – állapította meg Ilona. Mi pedig szívesen adjuk a környezetünknek azt, amit tudunk: a felvidítás, az önfeledt szórakoztatás élményét. Nem vagyunk kifejezetten utazó színtársulat, elsősorban itt, Földeákon lépük fel, stabil, telt házas közönség, sok-sok ismerős arc előtt. Legközelebbi előadásunk május 7-én lesz, melyen 7 rövid jelenetből áll össze a produkció.

A humoros jeleneteknek ráadásul megvan az a nagy előnyük, hogy elfér bennük némi improvizáció is, és – bár fontos és hálás dolog a jó karakterformálás – nem hátrány az sem, ha a figurák megszemélyesítője történetesen nem hivatásos színművész.

A rögtönzéshez rögtön egy sztori is kapcsolódik: egyszer a két falusi asszony kerítés melletti eszmecseréjét idéző jelenet bizony jócskán eltért a forgatókönyvtől, és ez egy idő után kivágta a biztosítékot az egyébként példásan türelmes súgónál. A gördülékeny párbeszédet figyelve, egy darabig izgatottan keresgélt a sorok között, majd az eredménytelen kutatás után lecsapta a szövegkönyvet: „Csináljátok tovább nélkülem…”

További képek a színjátszókról a galériában!