Makó

Virtuálisan is látogatható a jángori zsidó temető


Korom András – Makó


Zárt sírkertnek számít a Makó északi határában álló jángori zsidó temető, mely csak előzetes bejelentkezést követően látogatható. Itt nyugszanak a város történetének meghatározó családjai tagjai vagy a holokauszt miatt, csak jelképes sírjuk látható.

A neológ zsidó temető sírjai és az ott nyugvók névsora a Szirbik Miklós Egyesület és a makói múzeum honlapján érhető el, a kutatóknak köszönhetően. Ábrahám Vera könyvtáros, Orbán Imre és Forgó Géza muzeológus kutatása során 1082 sírt azonosított be, ezekből 798-on találtak magyar vagy német nyelvű feliratot.

A munkát a Civil Alap 2014 támogatta, amelynek keretében a Makói Múzeum Füzetei sorozatban is megjelent egy rövid áttekintés: Ábrahám Vera – Orbán Imre – Urbancsok Zsolt: A makói neológ zsidó temető emlékei címmel, Forgó Géza szerkesztésében.

A zsidó temetőről rendelkezésre áll az a 15 (70cmx50cm) tabló, amelyen a legszebb, legérdekesebb sírkövek láthatók. Az ezekből készült kiállítás 2014 novemberében volt látható a József Attila Múzeumban.

A beazonosított sírokban nyugvók névsora itt  olvasható, a sírokról készített képek pedig itt láthatók.