Hírek

Meghódítják Hollandiát a Galamb diákjai


Gajáta Fanni – Makó


A Holland-Magyar Baráti Társaság tavaly szeptemberben kereste fel a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskolát azzal, hogy gyakorlati lehetőségeket tud nyújtani az intézmény diákjai számára.

– Ennek a gyakorlati programnak az elsődleges célja a kapcsolatok erősítése, nyelvgyakorlás és egy kis önállóságra való nevelés. A diákok a három hónap alatt kapnak egy albérletet, ahol rájuk van bízva, hogy mit és hogyan tesznek – foglalta össze Vári Attila, az intézmény gyakorlati oktatás vezetője. – A társaság egyetlen kikötése, hogy a leszervezett gyakorlati hely és a lakhely között kerékpárral vagy gyalog kell közlekedniük a tanulóknak.

A galambos diákok két, illetve három hónapra utaznak az Amszterdam melletti Badhoevedorpba. A programba önkéntes alapon jelentkezhettek azok, akik betöltötték a 18. életévüket, illetve akiknek állandó tanulójogviszonyuk van.

A 21 éves Nagy Szandrának nem ez lesz az első ilyen külföldi gyakorlata, már dolgozott az angliai Plymouth-ban, egy virágüzletben. A marosleli lány nagyon várja a pénteki indulást. Szandra csak két hónapig tud kint lenni, mivel utolsó évesként a vizsgáira vissza kell utaznia.

– Azért is jelentkeztem erre, mert úgy gondoltam, hogy ez lesz az utolsó lehetőségem, amikor még diákként részt vehetek ilyen külföldi gyakorlaton, hiszen utána kezdődik a nagybetűs élet – mondta a kertészként tanuló lány. – Angolul tudok, de a holland akcentustól félek. Olyanokat hallottam, hogy keverik a franciát, a németet és az angolt. Majd odakint kiderül, hogyan fogok boldogulni.

A Hollandiába utazó lányok. Fotó: Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola.

– Egy olyan kertészetbe megyünk, ahol trópusi növények gondozásával fogunk foglalkozni, de pontosan ott tudjuk meg a feladatunkat – vette át a szót az apátfalvi Vancsó Dénes, aki ötödéves a mezőgazdasági gépésztechnikumon. – Nekem ez lesz az első ilyen külföldi gyakorlatom és utazásom is.

Szandrán és Dénesen kívül még az agrárszakos Malkócs Anasztázia és Pécsi Réka utazik velük Hollandiába. A diákok péntek délutáni indulnak taxibusszal.